Ευκαιρίες για επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος MSCA Staff Exchanges του Ορίζοντα Ευρώπη

Η εκδήλωση θα αναδείξει τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι επιχειρήσεις μέσα από τη συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη Δράση του Προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης «Ευκαιρίες για επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος MSCA Staff Exchanges του Ορίζοντα Ευρώπη», την Τρίτη 24 Οκτωβρίου (ώρες 10:00-13:00). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας.

Οι επιχειρήσεις και οι ερευνητικoί φορείς που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις προσκλήσεις των Δράσεων MSC Staff Exchanges (Ανταλλαγές προσωπικού). Η εκδήλωση θα αναδείξει τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι επιχειρήσεις μέσα από τη συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη δράση καθώς και το πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες με ερευνητικούς φορείς και να λάβουν τις υπηρεσίες υψηλά καταρτισμένων ερευνητών  μέσω του προγράμματος. Τέλος οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας Δρ Βασιλική Εξάρχου και Rodrigo Gutierrez-Dominguez.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την εμπειρία της εταιρίας Rezos brands, από τη συντονίστρια της δράσης, Μαριάννα Λαγονίκου, η οποία θα παρουσιάσει τον τρόπο συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα και τις προοπτικές που άνοιξε η χρηματοδότηση μέσω της δράσης MSCA Staff Exchanges.

Μάριος Ροΐδης, σύμβουλος καινοτομίας στο ΕΚΤ, θα μιλήσει για τις ευκαιρίες που δίνονται στις επιχειρήσεις μέσω του διεθνούς δικτύου Enterprise Europe Network, αναδεικνύοντας τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και δικτύωσης, τις οποίες παρέχει το δίκτυο προς επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες δικτύωσης, όσοι αναζητούν εταίρους για συμμετοχή στις δράσεις Staff Exchanges (ειδικότερα οι επιχειρήσεις που αναζητούν seconded ερευνητές). Επίσης, θα παρουσιαστεί η Πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" και οι δράσεις για τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας και της έρευνας μεταξύ Ελλήνων σε όλον τον κόσμο.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA του Ορίζοντα Ευρώπη, ενώ ο Henry Scott, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA του Ορίζοντα Ευρώπη, θα παρουσιάσει την υπηρεσία του προγράμματος MSCA-NET για την εύρεση κατάλληλων εταίρων (MSCA NET Matchmaking platform), ένα ευρωπαϊκό εργαλείο στη διάθεση όλων όσοι θέλουν να βρουν εταίρους, να κανονίσουν συναντήσεις συνεργασίας και να ανταλλάξουν πληροφορίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο διαχειρίζεται το MSCA-NET, το δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής του MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε επιχειρήσεις, αλλά και ερευνητές ανώτερων βαθμίδων και μέλη ΔΕΠ, από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και όλους/ες τους/ις εμπλεκόμενους/ες του συστήματος έρευνας και καινοτομίας.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής προτάσεων στις δράσεις αυτές δεν έχουν μεμονωμένοι επαγγελματίες και ερευνητές/ριες από οποιονδήποτε τομέα, αλλά διεθνείς κοινοπραξίες επιχειρήσεων, ΜμΕ, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, και άλλων μη ακαδημαϊκών οργανισμών.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Οι γλώσσες στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα είναι η ελληνική και η αγγλική, και το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ.

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA), με προϋπολογισμό περίπου 6,6 δισ. ευρώ (2021-2027), επιδιώκουν να ανταποκριθούν στον ευρωπαϊκό στόχο για μια ισχυρή, ανθεκτική, ευέλικτη και δημιουργική βάση ανθρώπινου δυναμικού, που θα διαθέτει τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων, και θα είναι ικανή να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και να καινοτομεί. Την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 65.000 ερευνητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 1.000 κορυφαία διεθνή διδακτορικά δίκτυα.

Οι Δράσεις MSCΑ Staff Exchanges

Οι Δράσεις ΜSCA Staff Exchanges προωθούν την καινοτόμο διεθνή, διατομεακή και διεπιστημονική συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία μέσω της ανταλλαγής προσωπικού και της ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών σε όλα τα στάδια της αλυσίδας καινοτομίας. Το πρόγραμμα προωθεί μια κοινή κουλτούρα έρευνας και καινοτομίας που καλωσορίζει και επιβραβεύει τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα και βοηθά στη μετατροπή των ιδεών σε καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες ή διαδικασίες. Είναι ανοικτό σε ερευνητικό, τεχνικό, διοικητικό και διευθυντικό προσωπικό που υποστηρίζει δραστηριότητες Ε&Κ.

Οι προτάσεις στο πλαίσιο της παρούσας δράσης θα πρέπει να συμβάλλουν στις ακόλουθες αναμενόμενες επιπτώσεις:

  • Αύξηση της διεθνούς, διατομεακής και διεπιστημονικής κινητικότητας του ερευνητικού προσωπικού εντός και εκτός Ευρώπης μέσω συνεργατικών ερευνητικών δικτύων και δραστηριοτήτων·
  • Ενίσχυση της βάσης ανθρώπινου κεφαλαίου Ε&Κ στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
  • Αύξηση της ελκυστικότητας της Ευρώπης ως κορυφαίου προορισμού για Ε&Κ.
  • Συμβολή στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ευρώπης μέσω υψηλής ποιότητας Ε&Κ.
  • Προώθηση της κουλτούρας της ανοιχτής επιστήμης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων. 

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη στην Ελλάδα:
ΕΚΤ Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (e-mail: amegremi@ekt.gr , τηλ. 2102204993), Κος Henry Scott (e-mail: hscott@ekt.gr, τηλ. 2102204918)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη στην Κύπρο:
ΙΔΕΚ Δρ Ιωάννης Θεοδώρου, (e-mail: itheodorou@research.org.cyτηλ: 22205038), Δρ Άγγελος Ντάντος, (e-mail: antantos@research.org.cyτηλ. 22205033)

Επιμέλεια: Νατάσα Κυριακίδη
www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT