Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie Actions σε εκδήλωση για την ενίσχυση της έρευνας στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Το EKT ήταν προσκεκλημένος φορέας στην εκδήλωση με ομιλίες και παρουσιάσεις στο πλαίσιο του ρόλου του ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie.

Στην εκδήλωση με θέμα «Εθνικά και Ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης για τις Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες» συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και τον Καθηγητή Νικόλαο Θωμαΐδη, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου της Διοίκησης του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων την Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2024 στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το ΕΚΤ ήταν προσκεκλημένος φορέας στην εκδήλωση με ομιλίες και παρουσιάσεις στο πλαίσιο του ρόλου του ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie.

Στον χαιρετισμό τους οι Καθηγητές Νικόλαου Θωμαΐδη και Σοφίας Παπαϊωάννου τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Στη συνέχεια, ακολούθησε χαιρετισμός από την Καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας), και παρουσίαση από τη  Δρ. Κατερίνα Κουραβέλου, Διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., για τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και τη συμβολή του Ιδρύματος στην ενίσχυση των εν λόγω επιστημών.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον Θανάση Τσαλδάρη και την Ευριδίκη Αθανασοπούλου, εκπροσώπους από το ΙΚΥ ( Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), για το Πρόγραμμα Erasmus+ και τις δράσεις του στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η Δρ Αθανασία Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη, εκπροσωπώντας το ΕΚΤ, παρουσίασε τα προγράμματα χρηματοδότησης και ενδυνάμωσης της βασικής έρευνας .

Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη παρουσίαση των υπηρεσιών υποστήριξης από το Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους στους ομιλητές.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις Δράσεις MSCA, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (amegremi@ekt.gr) και τον Henry Scott (hscott@ekt.gr), Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA στο ΕΚΤ.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Health (ΗΝΝ3.0), το Digital (Ideal-ist), το Industry (NCP4Industry) και το MSCA (MSCA-NET). Επίσης, είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies».

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΠΑ, ΕΚΤ