Καινοτόμα προϊόντα διατροφής βραβεύθηκαν στον 6ο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2016

Ο Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA” διοργανώνεται από το 2011 και σκοπός του είναι αφενός να υποστηρίξει τους φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.

Νικήτρια του 6ου Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών - Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2016 αναδείχτηκε η … καινοτομία αφού τα προϊόντα των 16 ομάδων φοιτητών που συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό ενθουσίασαν τόσο το κοινό όσο και την Εθνική Επιτροπή για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία.

Νικητής του 1ου βραβείου (χρυσό) ήταν η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το προϊόν "Veggie it". Το προϊόν “Veggie it” είναι ένα γευστικό, υψηλής θρεπτικής αξίας γεμιστό μπισκότο με λυοφιλιωμένα λαχανικά και β-γλυκάνη, το οποίο υπάρχει και σε «γλυκιά» έκδοση με φρούτα. Το ECOTROPHELIA χρυσό βραβείο περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και τη συμμετοχή της ομάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «SIAL» στo Παρίσι, στις 16-20/10/2016, με τα έξοδα μετάβασης και διαμονής να καλύπτονται από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το 2ο βραβείο (αργυρό) απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το προϊόν “GR-Eco salad snack”, ένα ημι-αφυδατωμένο υγιεινό σνακ με πλούσια γεύση, υψηλή διατροφική αξία και σταθερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το ECOTROPHELIA αργυρό βραβείο περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 800€.

Το 3ο βραβείο (χάλκινο) απονεμήθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το προϊόν “HALKIDELEAR”, που είναι γευστικές ελιές με μειωμένο αλάτι (>60%) για όλες τις ομάδες πληθυσμού σε έξυπνη συσκευασία σνακ. Το ECOTROPHELIA χάλκινο βραβείο περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 500€.

Το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερης Παρουσίασης» απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν “CRUKIES”, που είναι ακατέργαστα μπισκότα βρώμης, τα οποία αποτελούν πηγή φυτικών ινών και β-γλυκάνης.

Το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το προϊόν “Aegean Puffs”, που είναι ένα καινοτόμο  snack, υψηλής διατροφικής αξίας, φτιαγμένο 100% από τοπικές πρώτες ύλες από τα νησιά του Αιγαίου.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα τα προϊόντα των 16 ομάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό φέτος και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητα και την καινοτομία τους, ενώ κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις ιδιαίτερες συσκευασίες τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο  Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης, ο οποίος συνεχάρη όλες τις ομάδες για τις ιδέες και την εντυπωσιακή δουλειά τους και δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα γενιά, η οποία για ακόμα μια φορά μας κάνει υπερήφανους με τη δυναμική και τη δημιουργικότητά της». Και συνέχισε τονίζοντας: «Όραμα του ΣΕΒΤ είναι μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης και καινοτομίας με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας και η χώρα θα κρατήσει τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της».

Χαιρετισμό απηύθυναν η Θ. Τζάκρη, Υφυπουργός Βιομηχανίας, ο Γ. Παπαδούλης,  Πρύτανης ΓΠΑ, ο Μ. Μπρατάκος, Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας, ο Σ. Συρόπουλος, Αν. Πρύτανης Παν. Αιγαίου, η Α. Σπηλιώτη, Εκπρόσωπος ΓΓΕΤ.

Ο Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA” διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) από το 2011. Σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει τους φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, που παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.
Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 στάδια: Στο 1ο στάδιο οργανισμοί από χώρες / μέλη της ΕΕ, ή/και οργανισμοί από ευρωπαϊκές χώρες μη Μέλη της ΕΕ, ή / και οργανισμοί από μη ευρωπαϊκές χώρες, διοργανώνουν εθνικούς διαγωνισμούς από τους οποίους προκύπτει μια νικητήρια ομάδα. Στο 2ο στάδιο οι ομάδες, που έχουν κατακτήσει του εθνικούς διαγωνισμούς συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
 
Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός ECOTROPHELIA στοχεύει στη διάκριση των οικο-καινοτόμων προϊόντων διατροφής, που αναδείχθηκαν από τους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς και μπορύν να συμμετάσχουν οργανισμοί από Κράτη / Μέλη της ΕΕ, Ευρωπαϊκά Κράτη, μη Μέλη της ΕΕ, μη ευρωπαϊκά κράτη. Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπρόσωπους της Βιομηχανίας Τροφίμων, των Πανεπιστημίων & Ερευνητικών κέντρων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από έναν εκπροσωπο των χωρών, που συμμετέχουν, καθώς και ειδικούς στον τομέα της καινοτομίας τροφίμων, αξιολογεί τις ομάδες ως προς την παρουσίασή τους και τις γευστικές ιδιότητες του προϊόντος.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΣΕΒΤ