Η Ελλάδα νικήτρια στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017

Χρυσό βραβείο για την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017 από την ομάδα του ΕΜΠ με το καινοτομο προϊόν «AVOYOG Smoothie Beverage», ένα λειτουργικό ρόφημα αβοκάντου και ορού στραγγιστού γιαουρτιού με πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά.

Τη πρώτη θέση κατέκτησε η ελληνική ομάδα από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων «Food Matters Live 2017», που πραγματοποιήθηκε φέτος στις 21-22 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Σκοπός του θεσμού ECOTROPHELIA είναι η προώθηση και η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο των τροφίμων, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ερευνητικών και ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικού κόσμου.

Η ελληνική ομάδα ανέπτυξε το καινοτομικό προϊόν «AVOYOG Smoothie Beverage», ένα λειτουργικό ρόφημα που παρασκευάζεται από αβοκάντο ελληνικής καλλιέργειας και ορό στραγγιστού γιαουρτιού με προσθήκη πρεβιοτικών ινών, φυσικού αντιοξειδωτικού εκχυλίσματος και βιταμίνης C. Το ρόφημα δεν εμπεριέχει πρόσθετα χρώματος, συντηρητικών και ζάχαρης, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Το ρόφημα έχει ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ ο τρόπος παραγωγής του (με υψηλή συμπίεση για παστεριοποίηση σε κρύο περιβάλλον) εξασφαλίζει τη διατήρηση της γεύσης αλλά και των πολύτιμων στοιχείων του ως τη κατανάλωση.

Το «AVOYOG Smoothie Beverage» κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 16 συνολικά συμμετοχές από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όλες είχαν να επιδείξουν προϊόντα μοναδικής καινοτομίας με ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Ωστόσο, παρά τις ανταγωνιστικές συμμετοχές στον φετινό διαγωνισμό, το χρυσό βραβείο απονεμήθηκε στην ελληνική συμμετοχή του ΕΜΠ, που αποτελείται από τον καθ Π. Ταούκη του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, την Δρ Ε. Δερμεσονλούογλου, την Δρ Β. Ανδρέου και τις φοιτήτριες Ε.Παρασκευοπούλου, Ε.Παπαμιχαήλ, Π.Σαραντάκου & Ζ.– Μ.Ξάνθου.

Ο κ. Π. Ταούκης, καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής, δήλωσε: «Η κατάκτηση της 1ης θέσης στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017 έχει γεμίσει όλη την ομάδα και το εργαστήριό μας με χαρά και ικανοποίηση. Δουλέψαμε εντατικά για πολλούς μήνες με την ουσιαστική υποστήριξη του ΣΕΒΤ και το αποτέλεσμα επιβραβεύει τις προσπάθειες μας. Πιστεύουμε ότι διαγωνισμοί όπως ο ECOTROPHELIA στηρίζουν τη νέα γενιά και συμβάλλουν στην προώθηση της καινοτομίας μέσα από τη συνεργασία της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την Βιομηχανία».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ε. Καλούσης, δήλωσε για την ελληνική διάκριση: «Εκ μέρους του ΣΕΒΤ θα ήθελα να συγχαρώ τους φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη μεγάλη τους νίκη και τη χαρά που μας έδωσαν να ξεχωρίσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αποσπάσει το χρυσό, ανάμεσα σε τόσες άλλες δυνατές συμμετοχές. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που, σε μια τόσο δύσκολη για τον τόπο συγκυρία, ο Ελληνικός Κλάδος Τροφίμων απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι διαθέτει ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει τη Βιομηχανία Τροφίμων, ώστε να αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Εμείς στον ΣΕΒΤ, δεσμευόμαστε, ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη νέα γενιά και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της καινοτομίας, που ενισχύει την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ελλάδα και παράλληλα τις εξαγωγές».

Το αργυρό βραβείο στη διεθνή εκδήλωση απέσπασε το Ηνωμένο Βασίλειο για το προϊόν Yasai Cauliflower Rice Sushi (ρολά ρυζιού με γέμιση καρότο, κουνουπίδι, παντζάρι, αγγούρι και σπανάκι) ενώ το χάλκινο βραβείο η Σλοβενία για το προϊόν OnMyWhey (ρόφημα γάλακτος και φρούτου με προσθήκη κεχριού). Διακρίθηκαν επίσης η Γαλλία για την Καινοτομία (προϊόν Croc & Vie) και η Γερμανία για την Επικοινωνιακή Στρατηγική (προϊόν Mixcuit) των συμμετοχών τους.

Το «AVOYOG Smoothie Beverage» είχε κερδίσει τη πρώτη θέση στον φετινό εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017, που πραγματοποιήθηκε από τον Συνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για 7η συνεχή χρονιά, και στάλθηκε για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην αντίστοιχη διεθνή εκδήλωση. Εκτός απο την ομάδα του «AVOYOG Smoothie Beverage», στην ελληνική εκδήλωση είχαν πάρει μέρος άλλες 14 ομάδες φοιτητών, με προιόντα που ενθουσίασαν την Εθνική Επιτροπή και το κοινό με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΣΕΒΤ, ECOTROPHELIA