Καινοτόμα προϊόντα διατροφής βραβεύθηκαν στον 7ο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017

Ο Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA” διοργανώνεται από το 2011 και σκοπός του είναι αφενός να υποστηρίξει τους φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.

Νικήτρια του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών - Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017 αναδείχτηκε για ακόμη μία χρονιά η καινοτομία, αφού τα προϊόντα των ομάδων που συμμετείχαν χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή του Διαγωνισμού, για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία. Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ / Σχολή Χημικών Μηχανικών, η οποία και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό,που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων “Food Matters Live 2017”, στο Λονδίνο στις 22-23/11/2017. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκης.

Τα προϊόντα και των 15 ομάδων φοιτητών από 11 Πανεπιστήμια  που συμμετείχαν στον διαγωνισμό φέτος παρουσιάστηκαν στην Αίγλη Ζαππείου και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητα και την καινοτομία τους, ενώ κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις ιδιαίτερες συσκευασίες τους.

Το 1ο βραβείο (χρημ. έπαθλο 1.200 ευρώ και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό) απονεμήθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ / Σχολή Χημικών Μηχανικών για το προϊόν “AVOYOG Smoothie Beverage”, ένα λειτουργικό ρόφημα αβοκάντου και ορού στραγγιστού γιαουρτιού με πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά.

Το 2ο βραβείο (χρημ. έπαθλο 800 ευρώ) δόθηκε στην ομάδα του ΑΤΕΙΘ / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας – ΓΠΑ / Τμήμα Βιοτεχνολογίας – ΕΜΠ / Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών για το προϊόν “Yomast”, ένα ελληνικό γιαούρτι 2% χωρίς λακτόζη με μαστίχα, εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, ασβέστιο και φώσφορο.

Το 3ο βραβείο (χρημ. έπαθλο) απέσπασε η ομάδα του ΕΜΠ / Σχολή Χημικών Μηχανικών για το προϊόν “Eli”, ένα σνακ από ελληνικές πράσινες ελιές με τραγανή επικάλυψη.

Επιπλέον, τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων για το προϊόν “Don Cake”, που είναι μπισκότα πρωτεϊνούχα με φυτικές ίνες, γεμιστά με κρέμα ονογάλακτος και γίδινου γάλακτος.

Τέλος, το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στο ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής για το προϊόν “Honey Bee Good”, ένα τρόφιμο με βάση το ελληνικό μέλι και βότανα.

Για πρώτη φορά φέτος ο ΣΕΒΤ, έχοντας ως στρατηγική του επιλογή την αειφόρο ανάπτυξη απένειμε ένα επιπλέον χρηματικό βραβείο, το Βραβείο FOODPRINT, στην Ομάδα ΕΜΠ / Σχολή Χημικών Μηχανικών & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων για το προϊόν  “Veggie Cuts”, που είχε το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές και να ενθαρρύνει τις εταιρείες τροφίμων να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ε. Καλούσης, συνεχάρη όλες τις ομάδες για τις ιδέες και την εντυπωσιακή δουλειά τους και δήλωσε σχετικά: «Στόχος του διαγωνισμού “ECOTROPHELIA”, που έχει γίνει πλέον θεσμός, είναι να στηρίξει τους νέους φοιτητές, οι οποίοι αποδεικνύουν, κάθε χρόνο και με περισσότερο πάθος, ότι μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα καινοτόμων ιδεών, και να συμβάλουν στην ώθηση της εγχώριας Βιομηχανίας, μέσα από την ευρηματικότητα και το δημιουργικό τους πνεύμα».

O Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Καθώς ο δρόμος της εξόδου από την κρίση διαγράφεται πλέον σαφής, η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα με βάση την Οικονομία της Γνώσης φιλοδοξούμε να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης. Η Βιομηχανία Τροφίμων είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυσή του βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Η έμφαση στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων διατροφής με την εκμετάλλευση σύγχρονων τεχνικών διάγνωσης και γονιδιωματικής για την πιστοποίηση, τυποποίηση και ανάδειξή τους διανοίγει εξαιρετικές προοπτικές. Υπάρχει ήδη στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα  και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA” διοργανώνεται από το 2011, με σκοπό αφενός να υποστηρίξει τους φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, που παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 στάδια: Στο 1ο στάδιο οργανισμοί από χώρες / μέλη της ΕΕ, ή/και οργανισμοί από ευρωπαικές χώρες μη Μέλη της ΕΕ, ή / και οργανισμοί από μη ευρωπαϊκές χώρες, διοργανώνουν Εθνικούς Διαγωνισμούς από τους οποίους προκύπτει μια νικητήρια ομάδα. Στο 2ο στάδιο οι ομάδες, που έχουν κατακτήσει του Εθνικούς Διαγωνισμούς συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΣΕΒΤ