Διαγωνισμός Ecotrophelia 2015: Βραβεία Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής από τον ΣΕΒΤ

Με τη βράβευση 5 καινοτόμων προϊόντων που αναπτύχθηκαν από φοιτητές ολοκληρώθηκε για 5η συνεχή χρονιά ο Εθνικός Διαγωνισμός ECOTROPHELIA για τη δημιουργία νέων οικο-καινοτόμων προϊόντων διατροφής.

Με τη βράβευση 5 καινοτόμων προϊόντων που αναπτύχθηκαν από φοιτητές ολοκληρώθηκε για 5η συνεχή χρονιά ο Εθνικός Διαγωνισμός ECOTROPHELIA για τη δημιουργία νέων οικο-καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και η τελετή βράβευσης των νικητών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 στην Αίγλη Ζαππείου.

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας "Food for Life", με τη συμμετοχή όλων των σχετικών τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, έχει πλέον αναδειχτεί σε θεσμό, αφού αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική και την ευρηματικότητα των νέων φοιτητών στον κλάδο της αγροβιοδιατροφής.

Τα προϊόντα και των 14 ομάδων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητα και την καινοτομία τους ενώ φέτος ο ΣΕΒΤ, αναγνωρίζοντας την ποιότητα των συμμετοχών αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας τους, εισήγαγε, για πρώτη φορά, και δυο τιμητικά βραβεία που αφορούσαν στην Καλύτερη Παρουσίαση και στο Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας.

Σε εθνικό επίπεδο, ο διαγωνισμός ECOTROPHELIA διεξήχθη και φέτος σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση όλες οι προτάσεις, που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή ως προς τον βαθμό στον οποίο πληρούσαν τα προβλεπόμενα από το διαγωνισμό κριτήρια, ώστε να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, στη 2η φάση, προκρίθηκαν 14 ομάδες φοιτητών και συγκεκριμένα οι ομάδες με τα προϊόντα Τhe Greek Salad Drink, Greek Salad on the Go, Αfepsima (από το Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Active Drops LIFE - Kinisis CARAMEL (ΕΚΠΑ, Τμήμα Χημείας), Sativa Biscuits (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), DIOS VALANI (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ΤΑRTIQUE, SPINBERRIES και Prickl 8 (Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής), μeRaki (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Gluten Care Muffin (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ΤΥROYO - Raisin Delight, Αrtothalassies και ΜarmEλλada (ΤΕΙ Θεσσαλίας). Στη συνέχεια για την ανάδειξη των τριών καλύτερων προϊόντων, συγκροτήθηκε πενταμελής Εθνική Επιτροπή, που αποτελείτο από μέλη του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι 14 ομάδες φοιτητών, που είχαν προκριθεί παρουσίασαν τα προϊόντα τους στην Εθνική Επιτροπή, ενώ ακολούθησε η γευστική δοκιμή τους. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση των νικητών έγινε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που άνοιξε με την ομιλία του Πρόεδρου του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούση, που εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για τη σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν οι καινοτόμες ιδέες στο μέλλον του κλάδου.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Καλούσης δήλωσε: "Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή, που μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επένδυση στην Έρευνα και Καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα γενιά, η οποία για ακόμα μια φορά μας κάνει υπερήφανους με τη δυναμική και τη δημιουργικότητά της». Και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα πρέπει να ισχυροποιήσει την κοινωνία της γνώσης, να ενισχύσει την έρευνα σε εθνικό επίπεδο και να προωθήσει την καινοτομία με στόχο την τεχνολογική πρόοδο".

Τα προϊόντα, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό είναι τα εξής:

1ο Βραβείο - "ΜarmEλλada": Χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200 ευρώ και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στo Μιλάνο, στις 4-6 Οκτωβρίου του 2015, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης "MILAN EXPO 2015: Feeding the Planet, Energy for Life".

Το προϊόν που κατέκτησε την 1η θέση ήταν το "ΜarmEλλada" και προέκυψε από τη συνεργασία των Ε. Ακρίβου, Π. Ζαφειρίου, Λ. Κετσιλή, Μ. - Ε Μαργέλη & Ε. - Μ. Φλωροδημήτρη, φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση του Καθ. κ. Θ. Γεωργόπουλου. Πρόκειται για μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες, δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν αυτό, που παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, είναι με μειωμένες θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες. Έχει πορτοκαλί χρώμα, ευχάριστη γεύση και υφή.

2ο Βραβείο - "Greek Salad on the Go": Χρηματικό έπαθλο αξίας 800 ευρώ

Το προϊόν που κατέκτησε τη 2η θέση ήταν το "Greek Salad on the Go", που προέκυψε από τη συνεργασία των Μ. Γιαννόγλου, Β. Ανδρέου, Γ. Δημόπουλου, Ζ. Καρρά & Α. Γκιωνάκη, φοιτητών του ΕΜΠ υπό την καθοδήγηση του Δρ Γ. Κατσαρού. Πρόκειται για ένα γευστικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, που αναπτύχθηκε στηριζόμενο στην ευρέως γνωστή "Χωριάτικη Σαλάτα", συνδυάζωντας την επιστήμη με την παράδοση. Η σταθερότητά του βασίζεται στην παραγωγή του με χρήση τεχνολογίας εμποδίων.

3ο Βραβείο - "ΤΥROYO - Raisin Delight": χρηματικό έπαθλο αξίας 500 ευρώ

Το προϊόν που κατέκτησε την 3η θέση ήταν το "ΤΥROYO - Raisin Delight", που προέκυψε από τη συνεργασία των Σ. Τουxικιάν, Χ. Μιτσάγκα & Φ. Καρκαντά, φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση του Καθ. κ. Ι. Γιαβάση. Πρόκειται για βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης, που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα, Ελληνικές Π.Ο.Π. μαύρες σταφίδες Κορίνθου, β-γλυκάνες βρώμης, που μειώνουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς, μέσω μιας διεργασίας «μηδενικών αποβλήτων», όπου το τυρόγαλα αξιοποιείται πλήρως και μεταμορφώνεται σε θρεπτική και υγιεινή λιχουδιά.

Τιμητικό Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης - "DIOS VALANI"

Το βραβείο "Καλύτερης Παρουσίασης" απονεμήθηκε σε δυο ομάδες για την εξαιρετική τους παρουσίαση: στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το "DIOS VALANI" και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής. Πρόκειται για εκλεκτό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, που καταναλώνεται κυρίως ως ορεκτικό και βασίζεται στη χρήση του ελληνικού κάστανου ενισχυμένου με φυσικά συστατικά, σημαντικά στην Μεσογειακή διατροφή, όπως το ελαιόλαδο και ο κρόκος Κοζάνης.

Τιμητικό Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ - Εμπορίας - "Gluten Care Muffin"

Το Βραβείο "Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας" δόθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το "Gluten Care Muffin". Πρόκειται για σνακ χωρίς γλουτένη, εμπλουτισμένο με το θρεπτικό άλευρο του βελανιδιού και εδώδιμες ίνες που παραλαμβάνονται από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων με φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες. Παράγεται με άλευρα από ελληνικές ποικιλίες καρπών, που συγκομίζονται με αειφόρους γεωργικές πρακτικές. Έχει μειωμένες θερμίδες και δεν περιέχει συντηρητικά.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΣΕΒΤ