Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSA)

22.01.2001

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (European Space Agency, ESA) υπεγράφη την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2001, στην Αθήνα. Τη συμφωνία υπέγραψαν, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης και ο Γενικός Διευθυντής της ΕSA Α. Rodota, ενώ παρόντες ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δ. Δενιόζος, ο Γενικός Γραμματέας  κ. Κ. Ρόβλιας, καθώς  και Έλληνες επιστήμονες - στελέχη της ESA.  

Στόχος της συμφωνίας είναι η Ελλάδα να γίνει πλήρες μέλος της ESA μέσα στην επόμενη διετία. Η εισφορά της Ελλάδας θα καθορίζεται ετησίως με βάση τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στα τρέχοντα προγράμματα της ESA. Όταν η Ελλάδα γίνει πλήρες μέλος της ESA, θα καταβάλλει ως ετήσια συνδρομή το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων περίπου, το οποίο θα της εξασφαλίζει το δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς που αφορούν στα διαστημικά προγράμματα, και θα επιστρέφεται ανάλογα με την αξιοποίηση των προγραμμάτων.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, η Ελλάδα εξασφαλίζει την ισότιμη - με τα άλλα κράτη-μέλη - προοπτική συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων στα προγράμματα της ESA, μέσω της ανάληψης έργων κατασκευής δορυφόρων και διαστημικών συστημάτων. Στους σχετικούς διαγωνισμούς, εκτιμάται πως θα εμπλακούν πανεπιστημιακά και ερευνητικά εργαστήρια της χώρας, καθώς και επιχειρήσεις που διαθέτουν τις προδιαγραφές ακριβείας και ποιότητας για τις εν λόγω κατασκευές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ESA, θα της επιτρέψει να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, τη δορυφορική πλοήγηση και τη δορυφορική τηλεπισκόπηση. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ελλάδας να γίνει πλήρες μέλος της ΕSA, θα αναληφθούν σε εθνικό επίπεδο, μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της  υπάρχουσας υποδομής των επιχειρήσεων και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων σε θέματα διαστημικής τεχνολογίας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας θα προβλεφθεί η διάθεση κονδυλίων για συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις της ESA.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε, επίσης, τη διοργάνωση Συναντήσεων Εργασίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το προσεχές δίμηνο, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ESA, στις οποίες θα εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ερευνητικών ομάδων. Οι προγραμματιζόμενες Συναντήσεις Εργασίας αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω εξειδίκευση της ελληνικής διαστημικής πολιτικής, δεδομένου ότι θα καταγράφουν οι δραστηριότητες, οι ανάγκες και οι στόχοι των ελληνικών φορέων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ιδρύθηκε το 1975 και έχει 15 κράτη-μέλη:  Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία. Επίσης, συμμετέχει ο Καναδάς, ως συνεργαζόμενο κράτος. Στόχος της ESA είναι να παρέχει και να προωθεί, αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, τη συνεργασία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, σε διάφορους τομείς της διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, από το περιβάλλον και τη μετεωρολογία μέχρι τη βιομηχανία και τις τηλεπικοινωνίες Η ESA έχει εγκαταστάσεις και επίγειους σταθμούς σε όλη την Ευρώπη. Οι βασικότερες εγκαταστάσεις της είναι: α) τα κεντρικά γραφεία στο Παρίσι, β) το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας (ESTEC)  στο Νoordwijk της Ολλανδίας, γ) το κέντρο επιχειρήσεων (ESOC) στο Darmstadt της Γερμανίας, δ) το κέντρο παρατήρησης της Γης, επεξεργασίας και διανομής δεδομένων (ESRIN)  στο Frascati της Ιταλίας ε) το κέντρο εκπαίδευσης αστροναυτών (EAC) στην Κολονία, στ) η διαστημική βάση Kourou στη Γαλλική Γουιάνα (κέντρο εκτόξευσης των ευρωπαϊκών πυραύλων Αriane).