Χρηματοδότηση για ανοικτή καινοτομία σε νοσοκομεία και συστήματα υγείας

Η εκδήλωση Morning Health Talks του ΕΚΤ εστιάζει στη χρηματοδότηση συνεργειών με startups ή καινοτόμες SMEs, στις πιλοτικές δοκιμές, στην αποζημίωση χρήσης καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών, στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια.

To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση συζήτησης και δικτύωσης με τίτλο «Morning Health Talks: Χρηματοδότηση για ανοικτή καινοτομία σε νοσοκομεία και συστήματα υγείας», την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 (ώρα Ελλάδας 12.00-14.30).

Η εκδήλωση θα εστιάσει στην παρουσίαση τρόπων χρηματοδότησης πιλοτικών δοκιμών, τεχνολογικών και άλλων συνεργειών νοσοκομείων με startups ή καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αποζημίωση χρήσης καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών, στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουν όσοι καινοτομούν στο να συνεργαστούν με το σύστημα υγείας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη συζήτηση σχετικά με τις στρατηγικές χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση της εισαγωγής ανοικτής καινοτομίας σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα. Θα συζητηθούν οι τρόποι που τα νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) μπορούν να επωφεληθούν από καινοτόμες λύσεις που προέρχονται από μικρομεσαίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, ή και άλλου τύπου εταιρίες μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών. Επίσης, θα αναλυθούν οι τρόποι που δύναται να αναπτυχθούν αυτές οι λύσεις συνεργατικά με startups, ξεκινώντας τη συνεργασία ακόμη και από το στάδιο Proof of Concept. αλλά και ο τρόπος χρηματοδότησης της όλης διαδικασίας.

Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει σημαντικούς ομιλητές και συμμετέχοντες, ώστε να εξερευνηθούν καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης, κρατικές επιχορηγήσεις, ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες ευκαιρίες χρηματοδότησης ζωτικής σημασίας για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της δέσμευσής του ΕΚΤ, ως κόμβος του EIT Health για την Ελλάδα, με στόχο να υποστηρίξει τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερομένων.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν κυρίως στα αγγλικά, αλλά και στα ελληνικά. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Η συμμετοχή ειναι δωρεάν, απαιτείται προεγγραφή εδώ.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής του EIT Health HUB στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Γιώργο Μέγα, συντονιστή του EIT Health HUB στην Ελλάδα, τηλ. 210 2204921, megas@ekt.gr, και Μάριο Ροϊδη, EIT Health HUB/ Enterprise Europe Network-Hellas Innovation Consultant, τηλ. 210 2204924, mroidis@ekt.gr.

Δείτε προηγούμενες διοργανώσεις Morning Health Talks, με σημαντικούς ομιλητές:

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΕΚΤ, στο πλαίσιο του ρόλου του ως κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και ως συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

Το πρόγραμμα SymbIASIS

Το πρόγραμμα επιτάχυνσης SymbIASIS έρχεται να συνδέσει νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. 

Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα ξεκίνησε το 2022. Υλοποιείται από το EIT Health και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν το πρώτο έτος του προγράμματος να ξεκινήσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων και των εκπροσώπων των ιατρικών μονάδων, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων και να ξεκινήσουν άμεσα τέσσερα προ-πιλοτικά έργα. Όμως, το SymbIASIS ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Στο SymbIASIS πλέον συμμετέχουν 15 νοσοκομεία και κλινικές και 40 από τις πιο δυναμικές startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT, EIT Health