EIT Health: Βράβευση ελληνικής startup σε διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων στο Μιλάνο

Με μια εφαρμογή για την ψυχική υγεία των αθλητών η Luca Health κατέλαβε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό Attract to Invest του EIT Health InnoStars, κερδίζοντας 10.000 ευρώ.

Σαράντα κορυφαίες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις συναντήθηκαν στο Milan Innovation District - MIND σε μια μοναδική σύγκλιση τριών βασικών προγραμμάτων δημιουργίας επιχειρήσεων υγειονομικής περίθαλψης στη Νότια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Παρουσιάζοντας μια εφαρμογή για την ψυχική υγεία των αθλητών, η ελληνική Luca Health κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό Attract to Invest κερδίζοντας 10.000 ευρώ για επενδύσεις, καθώς και καθοδήγηση για περαιτέρω ενίσχυση δεξιοτήτων στην προσέλκυση πόρων.

Το EIT Health InnoStars Grand Final δεν αφορούσε μόνο την ανάδειξη πρωτοποριακών εφαρμογών, αλλά και τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανή μεταμόρφωση της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία EIT Health έχει ως ιδρυτικό σκοπό την καλύτερη υγεία και μακροζωία των Ευρωπαίων πολιτών. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της ψηφιακής υγείας, της ιατρικής τεχνολογίας και της θεραπευτικής.

Τα προγράμματα του EIT Health καλύπτουν τις ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξής τους – από την έναρξη της διαδρομής των ομάδων μέχρι τον μετασχηματισμό τους σε καθιερωμένες εταιρείες που αναζητούν πρόσθετες επενδύσεις.

Για πρώτη φορά, όσοι πέρασαν στον τελικό γύρο τριών βασικών προγραμμάτων δημιουργίας επιχειρήσεων (RIS Innovation Call, InnoStars Awards και Attract to Invest) συγκεντρώθηκαν στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Milan Innovation District – MIND, σε μια εκδήλωση φτιαγμένη «στα μέτρα» των start-up της Νότιας, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Synlab Italia, βασικό εταίρο του EIT Health InnoStars, που έφερε στον κόμβο καινοτομίας της υγειονομικής περίθαλψης της Ιταλίας 40 πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η ψυχική υγεία αθλητών χωρίς στίγμα

Ένα από τα τρία προγράμματα, το Attract to Invest, είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να υποστηρίζει ώριμες επιχειρήσεις με προϊόντα που είναι ήδη στην αγορά και αναζητούν πρόσθετα κεφάλαια.

Σε αυτή την κατηγορία η ελληνική Luca Health αναδείχθηκε στην τρίτη θέση. Η start-up, που ιδρύθηκε από τον Βρετανό Nick Greenhalgh και τον Έλληνα Βασίλειο Νικολάου αναπτύσσει μια εφαρμογή αναγνώρισης συμπτωμάτων εξειδικευμένη και στοχευμένη σε αθλητές και χρησιμοποιείται ήδη από πολυάριθμες αθλητικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη.

«Ως πρώην αθλητής του ράγκμπι καταλαβαίνω τον κρίσιμο ρόλο της ψυχικής υγείας στην απόδοση μιας ομάδας. Δυστυχώς, η αναφορά περί ψυχικής υγείας στον αθλητισμό μπορεί να στιγματίσει κάποιον. Η εφαρμογή μας αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα, επιτρέποντας στους παίκτες να εντοπίζουν συμπτώματα και στους συλλόγους να ενισχύουν την ψυχική υγεία του συνόλου της ομάδας, διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία των αθλητών. Είμαστε ευγνώμονες για την αναγνώριση και ανυπομονούμε να φέρουμε τη λύση μας στον κόσμο», είπε ο Nick Greenhalgh, συν-ιδρυτής και CEO της Luca.

Τον διαγωνισμό Attract to Invest στο Μιλάνο κέρδισε η MEBSTER, μια τσεχική εταιρεία η οποία αναπτύσσει μια καινοτόμα πλατφόρμα δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα στα κάτω άκρα, ιδιαίτερα από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, να περπατήσουν ξανά. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Frontier Management Consulting από τη Ρουμανία για το PROMED, ένα καινοτόμο λογισμικό σχεδιασμένο για την έγκαιρη διάγνωση του βρογχοπνευμονικού καρκίνου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι τρεις πρώτες ομάδες έλαβαν βραβεία ύψους 25.000 ευρώ, 15.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, το EIT Health προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης με τους εταίρους του, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους επενδυτές, καθώς και εξατομικευμένη καθοδήγηση 1:1, προσομοιώσεις αίθουσας συνεδριάσεων και πολλά άλλα για να επιτρέψει στις νεοσύστατες επιχειρήσεις να υπερέχουν σε δεξιότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Από καθετήρες μέχρι βιοτεχνολογικά όργανα

Στο RIS Innovation Call, πρόγραμμα προσαρμοσμένο σε τοπικά έργα υγειονομικής περίθαλψης και ομάδες που βρίσκονται στην έναρξη του ταξιδιού τους στο στάδιο της απόδειξης της ιδέας, τις τρεις θέσεις στο βάθρο εξασφάλισαν τρεις πορτογαλικές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Gotech, η οποία παρουσίασε τον πρώτο καθετήρα γραφενίου (Gocap) που ενεργοποιείται με το φως και αποτρέπει τις μολύνσεις στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Ο τρίτος διαγωνισμός, InnoStars Awards, είναι σχεδιασμένος για να υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στη μετάβασή τους από τη φάση της κατάθεσης πρωτοτύπου σε προϊόντα έτοιμα για την αγορά. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Orgavalue. Η αποστολή της Πορτογαλικής εταιρείας είναι να καταργήσει τη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων με μια μοναδική μέθοδο βιομηχανικής κατασκευής εξατομικευμένων οργάνων  προερχόμενα από την αποκυτταροποίηση οργάνων του δότη και στη συνέχεια την εκ νέου κυτταροποίησή τους με κύτταρα που προέρχονται από τον ασθενή.

Για να τονίσουν τη δύναμη της δικτύωσης, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους νεοσύστατες επιχειρήσεις και συλλογικά έδωσαν το InnoStars Community Award στη ρουμανική ομάδα πίσω από την MoodZ, μια εφαρμογή smartwatch για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας διακόπτοντας τον ύπνο REM μέσω δονήσεων, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τις διαταραχές της διάθεσης.

Συνάντηση μυαλών στο Μιλάνο

«Ο μεγάλος τελικός του EIT Health InnoStars για το 2023 ήταν μια πραγματική γιορτή της επιχειρηματικής συνέργειας και της καινοτομίας χωρίς σύνορα», δήλωσε η Mónika Tóth, διευθύντρια του προγράμματος Περιφερειακού Σχεδιασμού Καινοτομίας του EIT Health InnoStars. «Ως EIT Health InnoStars, είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στο ταξίδι τους και τους βλέπουμε να επωφελούνται από το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της τεράστιας κοινότητάς μας των καινοτόμων.  Δημιουργούμε συνδέσεις, αυτό αντιπροσωπεύει το EIT Health. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λάβαμε πάνω από 1.000 αιτήσεις για τα τρία αυτά προγράμματα και υποστηρίξαμε περίπου 190 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ εξωτερικών επενδύσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι οι νικητές της φετινής διοργάνωσης θα αξιοποιήσουν επίσης τη δύναμη του δικτύου».

Για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω δικτύωση των συμμετεχόντων, διοργανώθηκε επίσης ένα Φόρουμ Επενδυτών, όπου εκπρόσωποι εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων και επενδυτών-αγγέλων μοιράστηκαν κάποια δεδομένα σχετικά με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που αναζητούν στους ιδρυτές νεοσύστατων επιχειρήσεων πέρα από τους αριθμούς.

Την ατμόσφαιρα συνεργατικότητας ενίσχυσαν οι i-Days του Μιλάνου, μια σειρά hackathons που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, όπου φοιτητές αναμετρήθηκαν με πραγματικές προκλήσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Synlab, βασικό εταίρο του EIT Health στην Ιταλία, οι φοιτητές κλήθηκαν να αναπτύξουν ιδέες για να καταστήσουν τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης πιο προσβάσιμες, αποδοτικές και αποτελεσματικές μέσω της τεχνολογίας στις πόλεις του μέλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του EIT Health, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Γιώργο Μέγα, Συντονιστή του EIT Health στην Ελλάδα, megas@ekt.gr

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT)

Το ΕΙΤ είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας στην Ευρώπη, το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν 2.400 εταίρους από κορυφαίους επιχειρηματικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη σε περισσότερους από 50 κόμβους καινοτομίας. Το ΕΙΤ ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί, προωθώντας λύσεις σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις και καλλιεργώντας επιχειρηματικά ταλέντα για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ είναι φορέας της Ε.Ε. και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος-πλαισίου της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη». Το Ινστιτούτο υποστηρίζει δυναμικές πανευρωπαϊκές συμπράξεις, τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας, οι οποίες αποτελούνται από κορυφαίες εταιρείες, ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια, καθεμία από τις οποίες είναι αφιερωμένη στην επίλυση μιας πιεστικής παγκόσμιας πρόκλησης, από την κλιματική αλλαγή έως την υγεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο eit.europa.eu.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα δίκτυο καινοτόμων φορέων υγείας με περίπου 130 εταίρους και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα για την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health διασυνδέει τους φορείς της υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη φροντίζοντας να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές του «τριγώνου της γνώσης», ώστε η καινοτομία να μπορεί να συμβεί στο σημείο επαφής της έρευνας, της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων προς όφελος των πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.eithealth.eu.

Το ΕΚΤ είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και πλέον υποστηρίζει και κυπριακές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σχετικά με το EIT Regional Innovation Scheme Programme (EIT RIS)

Το Περιφερειακό Σχέδιο Καινοτομίας του ΕΙΤ (EIT RIS) δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των περιφερειών που είναι πρωτοπόρες στην καινοτομία και των περιφερειών που προοδευτικά βελτιώνονται. Στόχος του είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη των περιφερειών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματά τους στον τομέα της καινοτομίας και να εμπλέξει τους τοπικούς καινοτόμους να συμμετάσχουν σε πανευρωπαϊκά προγράμματα. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το πρόγραμμα αναπτύσσεται από το 2016 και συντονίζεται από το EIT Health InnoStars. Περιλαμβάνει 14 EIT Health Hubs που βρίσκονται σε 13 χώρες της Ανατολικής, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, ΕΚΤ

Μάθετε Περισσότερα