Elevate Greece 2022: H νεοφυής επιχειρηματικότητα βραβεύεται

Το ΕΚΤ, επίσημος υποστηρικτής του Διαγωνισμού Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece 2022, συμμετείχε και στην τελετή βράβευσης με απονομή στην κατηγορία "Αξιοποίηση Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης".

Τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece 2022 απονεμήθηκαν φέτος για 2η συνεχή  χρονιά, σε εκδήλωση την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν 10 νεοφυείς επιχειρήσεις και μέλη του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, οι οποίες είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στα δεύτερα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και διακρίθηκαν με την υψηλότερη βαθμολογία, κατόπιν αξιολόγησης από ενεργά μέλη εγνωσμένου κύρους του εθνικού και διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Τα βραβεία του Elevate Greece έχουν καθιερωθεί και αποτελούν έναν θεσμό που επιβραβεύει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα γενικότερα.

Το κορυφαίο Βραβείο "Startup of the year" στον διαγωνισμό Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece 2022 κέρδισε η εταιρεία DIGISEC S.A. Tο Bird Monitoring System, που παράγει η DIGISEC S.A., είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες που συνδυάζει υλισμικό υψηλής τεχνολογίας και λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης και προστατεύει την άγρια πανίδα γύρω από τα αιολικά πάρκα.

Ο Γιώργος Διακομανώλης, συνιδρυτής και COO της DIGISEC S.A., παρέλαβε το βραβείο της «Νεοφυούς Επιχείρησης της χρονιάς» από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και το «Βραβείο Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου» από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) ήταν επίσημος υποστηρικτής του Διαγωνισμού, ενώ η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, ήταν στην ομάδα απονομής του βραβείου της κατηγορίας "Αξιοποίηση Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης" στην εταιρεία 3DHUB. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλες τις βραβευθείσες επιχειρήσεις το ΕΚΤ θα παρέχει ένα πλέγμα διαμεσολαβητικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ψηφιακής και παραγωγικής τους αναβάθμισης. Πρόκειται για υπηρεσίες που εστιάζουν στη δικτύωση και την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών, με την υποστήριξη της συμμετοχής τους σε brokerage events για την περαιτέρω διεθνή δικτύωσή τους, με στόχο την επίτευξη επιχειρηματικών, τεχνολογικών και ερευνητικών συνεργασιών, καθώς και τη συμμετοχή σε κοινότητες και δίκτυα γνώσης.

Οι δράσεις του ΕΚΤ στοχεύουν, επίσης, στη συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, τη μεταφορά τεχνολογίας και τις υπηρεσίες διάγνωσης του καινοτομικού και ψηφιακού τους δυναμικού. Το ΕΚΤ παρέχει συμπληρωματικά υπηρεσίες πληροφόρησης και εκπαίδευσης σε θέματα τεχνολογιών αιχμής, όπως τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές δεξιότητες.

Αναλυτικά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναδείχτηκαν νικήτριες στις 10 κατηγορίες των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “Elevate Greece 2022” είναι οι εξής:

Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς» | Digisec S.A.

  1. «Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου» | DIGISEC
  2. «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας» | SafeSize
  3. «Τουρισμού και Υπηρεσιών Φιλοξενίας» | Ferryhopper
  4. «Βιοεπιστημών & Υγείας – Φαρμάκων» | 2bullMeDiTherapy
  5. «Αξιοποίηση Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» | 3DHUB Greece
  6. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς | Aquatic Biologicals
  7. Ταχύτερα ανερχόμενη επιχείρηση | cloudeo Hellas
  8. Γυναικείας Επιχειρηματικότητας | iDNA Genomics
  9. Κοινωνικής Συνεισφοράς | docandu
  10. Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το Οικοσύστημα | COVARIANCE P.C.

Οι 10 νικήτριες επιχειρήσεις βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα αξίας μεγαλύτερης των 200 χιλιάδων ευρώ καθώς και με υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας από το σύνολο των Επίσημων Υποστηρικτών του Elevate Greece.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν επίσης τιμητικές Βραβεύσεις στις ομάδες που διακρίθηκαν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην μαθητική startup Microgreens – Magicgreens, από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και στην φοιτητική startup Drug n’ Drop, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΚΠΑ.

Ο Γιώργος Διακομανώλης, συνιδρυτής και C.O.O της DIGISEC, που κέρδισε το βραβείο «Νεοφυής Επιχείρηση της χρονιάς» δήλωσε «Είμαστε πολύ περήφανοι και ιδιαίτερα χαρούμενοι που η επιτροπή μάς επέλεξε σαν την Νεοφυή Επιχείρηση της χρονιάς. Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα της Digisec και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα και το υπουργείο Ανάπτυξης για την έμπρακτη στήριξη του στη νεοφυή επιχειρηματικότητα».

O αρμόδιος υφυπουργός Χρίστος Δήμας, παρουσίασε και ανέλυσε αρχικά τα στατιστικά δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία που είναι πλέον καταγεγραμμένα για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, μετά την δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χ. Δήμας ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η μεταφορά της γνώσης από τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία. Το Elevate Greece αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για την υποστήριξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε τα εξής: «Αυτά τα 3,5 χρόνια η Ελλάδα είναι σε ρυθμό ανόδου δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία, η πρώτη σε ταχύτητα χώρα στην Ευρώπη, ενώ πρώτη είναι και στο ποσοστό των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε επενδύσεις καινοτομίας τα τελευταία χρόνια. Έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας μία ζώσα κοινότητα καινοτομίας, στην οποία εργάζονται πάνω από 7.000 επιστήμονες και ερευνητές. Έχουμε ήδη τις πρώτες εταιρείες που εξαγοράζουν μεγαλύτερες εταιρείες, έχουμε εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από διεθνείς επενδυτές. Η Ελλάδα μεταμορφώνεται.  Και όλοι εσείς σ’ αυτήν την αίθουσα είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της μεταμόρφωσης και οι νικητές των βραβείων είναι τα παραδείγματα προς μίμηση αυτής της μεταμόρφωσης».

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece περισσότερες από 700 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 6.700 εργαζομένους.

Η πολιτεία διαθέτει πλέον μέσω του Elevate Greece μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για μετοχές προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους απέναντι στην κρίση της COVID-19.

Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων πλαισιώνεται από ένα σημαντικό δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. To EKT είναι ένας από τους θεσμικούς υποστηρικτές του Elevate Greece.

Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας

Το ΕΚΤ συνδέεται διαχρονικά και στρατηγικά με τους φορείς του εγχώριου συστήματος καινοτομίας. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του οικοσυστήματος, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στην κάλυψη εξειδικευμένων αναπτυξιακών αναγκών και τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικοί και αναπτυξιακοί οργανισμοί έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δικτύωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως Eθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, για τις θεματικές ομάδες «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο (EU Mission Cancer), υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ως συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas, του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, για διεθνή δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις. Επίσης, το ΕΚΤ είναι ο κόμβος στην Ελλάδα του EIT Health, μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Elevate Greece