Νέα προγράμματα και προκηρύξεις χρηματοδότησης για νέους ερευνητές στη διαδικτυακή ημερίδα του ΕΚΤ

Για ευκαιρίες χρηματοδότησης και σταδιοδρομίας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν 4.000 συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΚΤ.

Με περίπου 4.000 συμμετέχοντες από όλη την επικράτεια της Ελλάδας, την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, την Αυστραλία και την Κίνα, πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα "Ευκαιρίες χρηματοδότησης και σταδιοδρομίας για νέους ερευνητές" που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Την έναρξη της Ημερίδας έκανε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Στην Ημερίδα, η οποία έθεσε στο επίκεντρο τους ερευνητές και επιστήμονες όλων των βαθμίδων και επιστημονικών πεδίων, με δραστηριότητα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, συμμετείχαν 24 διακεκριμένοι ομιλητές από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., το ΙΚΥ,  τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και ωφελούμενοι ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Δείτε το βίντεο της ημερίδας

Οι ομιλητές

Η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ, στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης αναφέρθηκε στη συμβολή του ΕΚΤ ως προς τα θετικά αποτελέσματα της ερευνητικής κοινότητας της χώρας. Επισήμανε τον υποστηρικτικό ρόλο του οργανισμού προς τους νέους επιστήμονες, κάνοντας αναφορά στον ρόλο του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα 2020. Τέλος, αναφέρθηκε στις τεράστιες προκλήσεις που θέτει η πανδημία στους ερευνητές οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα νέο εμπόδιο στην καθημερινότητά τους. Επισήμανε πως είναι σημαντικό η ερευνητική κοινότητα να παραμείνει αισιόδοξη και να βρει νέους διαύλους επικοινωνίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα ψηφιακή εποχή. Ένας τέτοιος τρόπος είναι και η πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» που υλοποιεί το ΕΚΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία συμβάλλει στη διάχυση του κεφαλαίου της γνώσης και στη δικτύωση των νέων ερευνητών και επαγγελματιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο οποίος έκανε και την επίσημη έναρξη καλωσορίζοντας την πρωτοβουλία του ΕΚΤ για τη διοργάνωση της Ημερίδας. Επισήμανε τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω κονδυλίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έκανε μνεία σε πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την έρευνα και την τεχνολογία, ώστε να υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις της χώρας και να γίνει πιο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Έλληνας ερευνητής μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αποτελεί κύρια στρατηγική του συγκεκριμένου Υπουργείου. Τόνισε ότι ο νέος νόμος για την ψηφιακή διακυβέρνηση που ψηφίστηκε πρόσφατα περιλαμβάνει διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν τα ανοικτά δεδομένα, που διευκολύνουν το έργο ερευνητών, ερευνητικών οργανισμών και νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Αγνή Σπηλιώτη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας της ΓΓΕΤ, αναφέρθηκε, με τη σειρά της, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ερευνητής αλλά και στην προσπάθεια της Πολιτείας να βοηθήσει το έργο του, χτίζοντας ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες. Αναφέρθηκε στα δεδομένα που συλλέγει το ΕΚΤ από την έρευνα και τεχνολογία, στα οποία αποτυπώνεται η αύξηση των σχετικών δαπανών για Έρευνα & Καινοτομία τα τελευταία χρόνια, καθώς και στις δράσεις της ΓΓΕΤ που προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους επιστήμονες.

Ο Δρ Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), έδωσε έμφαση στη μακρά συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε έρευνα και τεχνολογία. Επισήμανε το υψηλό ερευνητικό επίπεδο των δύο χωρών και έδωσε έμφαση στο brain circulation, δηλαδή στην κινητικότητα της γνώσης και των ερευνητών, παράλληλα με τις προσπάθειες για brain gain.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Δρ Νεκτάριος Νασίκας, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), και αναφέρθηκε στους 1.000 Έλληνες ερευνητές που έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από τον φορέα, καθώς και στην πρόσφατη επίτευξη φοροαπαλλαγής από τη χρηματοδοτική ενίσχυση που λαμβάνουν οι υποψήφιοι διδάκτορες. Υπογράμμισε τις διάφορες δράσεις για τη στήριξη διδακτόρων και μελών ΔΕΠ, αλλά και για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τέλος, ο Φώτης Αθανασόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΙΚΥ, επισήμανε τη συνεισφορά του ΙΚΥ στην ενίσχυση νέων επιστημόνων και ερευνητών στα 70 χρόνια της λειτουργίας του.

Τη σκυτάλη πήραν οι ομιλητές του πρώτου πάνελ της εκδήλωσης, προκειμένου να παρουσιάσουν τις Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες. Η Ελένη Κώνστα, από το Τμήμα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) της ΕΕ παρουσίασε τις προκηρύξεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου και ανέφερε ότι περισσότεροι από 130.000 ερευνητές και οργανισμοί έχουν επωφεληθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, με τους 65.000 να έχουν χρηματοδοτηθεί κατά τη διάρκεια του Ορίζοντα 2020 (2014-2020). Η Δρ Μικαέλα Πουλυμενοπούλου, σύμβουλος επιστημονικών έργων του τμήματος Physical Sciences and Engineering του European Research Council Executive Agency, παρουσίασε τα βασικά σημεία του προγράμματος ERC και των υποτροφιών που παρέχει στους ερευνητές. Τόνισε ότι το ERC χρηματοδοτεί ερευνητές ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας και επιστημονικού πεδίου. Ενδιαφέρεται, ωστόσο, τα έργα να έχουν υψηλό ρίσκο και υψηλή απόδοση.

Η Δρ Cristina Pascual, Σύμβουλος Καινοτομίας, παρουσίασε τις δράσεις του ΕΚΤ για τη στήριξη νέων ερευνητών και νεοφυών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι το ΕΚΤ παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη στην έρευνα στην Ελλάδα, από την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου και την υποστήριξη της πρότασής του έως τη διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο τη δικτύωση και την παραγωγή μελετών για την ερευνητική δραστηριότητα της χώρας. Ο Δημήτρης Μαραγκός, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» στο ΕΚΤ και συντονιστής της Ημερίδας, αναφέρθηκε στον βασικό στόχο για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ψηφιακής κοινότητας που θα δικτυώσει τους Έλληνες της χώρας και του εξωτερικού και στις δράσεις της πρωτοβουλίας.

Εν συνεχεία, η Γεωργία Κλεάνθους και η Κατερίνα Καρακασίδου Μάλλα, Επιστημονικοί Λειτουργοί στο ΙδΕΚ, αναφέρθηκαν στη συμμετοχή των Κύπριων ερευνητών στα ευρωπαϊκά προγράμματα MSCA και ERC, στην πολύ καλή θέση της Κύπρου στις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, στις διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της έρευνας, αλλά και στις υπηρεσίες που παρέχει το ΙδΕΚ για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων χρηματοδότησης. Κλείνοντας τη παρουσίαση τους, έκαναν ειδική αναφορά στα 6 ερευνητικά κέντρα αριστείας που δημιουργήθηκαν στη Κύπρο μέσω του προγράμματος Team for Excellence.

Η Δρ Κατερίνα Κουραβέλου, από το Τμήμα Ερευνητικών Έργων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους του φορέα, που έχουν στο επίκεντρο τον Έλληνα επιστήμονα, καθώς και τις ανοικτές προκηρύξεις, ενημερώνοντας για τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Η Βάνα Σωτηροπούλου, από το Τμήμα Διαγωνισμών του ΙΚΥ, και η Ελίνα Μαυρογιώργου, από τον Τομέα Προβολής και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων Erasmus+ του ΙΚΥ, μίλησαν για τις τρέχουσες υποτροφίες και το πρόγραμμα κινητικότητας που θα διαδεχθεί το Erasmus+.

Στη δεύτερη ενότητα της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε ανοικτή  συζήτηση με ωφελούμενους ευρωπαϊκών και εθνικών δράσεων, με συντονιστές τη Δρ Σωσσάνα Κολυβά και τον Αλέξανδρο Σουρουλάγκα, από τη ΓΓΕΤ< οι οποίοι είναι Εθνικοί Εκπρόσωποι Shadow Committee των προγραμμάτων MSCA και ERC, αντίστοιχα.

Πρώτη πήρε τον λόγο η Δρ Άννα Αποστολίδου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσιάζοντας την μελέτη της και τις δυνατότητες που της προσφέρθηκαν με υποτροφία που έλαβε από το ΕΛΙΔΕΚ εν μέσω κρίσης. Ο Δρ Αθανάσιος Παπαϊωάννου, εντεταλμένος ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκόμισε χάρη στην χρηματοδότηση που έλαβε από το ΙΚΥ για τη μεταδιδακτορική του έρευνα, τόσο σε προσωπικό και ερευνητικό επίπεδο.

Ο Δρ Δημήτριος Χριστάρας, ερευνητής στο Athens Eye Hospital και επωφελούμενος με χρηματοδότηση MSCA, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία και έδωσε χρήσιμες συμβουλές σε όσους επιθυμούν να υποβάλλουν πρόταση, ενώ η Δέσποινα Παπαβραμίδου, υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε τα οφέλη από τη συμμετοχή της στα προγράμματα Erasmus+ και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην εκπόνηση της έρευνάς της. Στη συνέχεια ο Καθ. Τιμόθεος Παπαδόπουλος, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου και επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού έργου Neo-PRISM-C MSCA, παρουσίασε το ερευνητικό έργο που χρηματοδοτήθηκε, τη διάκριση που έλαβε και κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία στην πορεία προς την κορυφή. Οι ομιλίες έκλεισαν με τη Δρ Θέμιδα Αλισσάφη, ανοσολόγο ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και επωφελούμενη της δράσης ERC Starting Grant, η οποία υπογράμμισε ότι το κλειδί για την επιτυχία στις επιχορηγήσεις είναι ο συνδυασμός αριστείας ερευνητή και ερευνητικής πρότασης, και συμβούλεψε τους νέους ερευνητές να παραμένουν προσηλωμένοι στο όραμά τους και να προσέχουν τις συνεργασίες τους.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε το δικαίωμα μέσω της ενότητας «Q&A» να υποβάλλει ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν στο τέλος κάθε ενότητας της Ημερίδας.

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σύντομο ερωτηματολόγιο ανατροφοδότησης. Η συνεισφορά σας είναι πολύ σημαντική προκειμένου να βελτιώσουμε επόμενα αντίστοιχα σεμινάρια!

Διαδραστικές Δημοσκοπήσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να λάβουν μέρος σε διαδραστικές δημοσκοπήσεις σχετικά με το επιστημονικό τους πεδίο, τον τρόπο χρηματοδότησης των σπουδών τους στο παρελθόν και υποτροφίες που έχουν λάβει, καθώς και να δηλώσουν τη χώρα από την οποία παρακολουθούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 24% των συμμετεχόντων προέρχονταν από τις Ανθρωπιστικές επιστήμες, το 23% από τις επιστήμες ΤΠΕ, το 17% από τις Φυσικές Επιστήμες, το 16,5% από τις Επιστήμες Υγείας και Ιατρική και το 15% από τις Κοινωνικές Επιστήμες. Το 34% και το 9% των συμμετεχόντων χρηματοδότησαν τις σπουδές τους από το οικογενειακό περιβάλλον και προσωπικές αποταμιεύσεις αντίστοιχα, το 28% εργαζόταν για να μπορέσει να σπουδάσει, ενώ το 29% έχει λάβει κάποια υποτροφία. Από όσους έχουν λάβει κάποια υποτροφία, το 13% και το 7% το πραγματοποίησε μέσω του ΙΚΥ για διδακτορική διατριβή και μεταπτυχιακές σπουδές αντίστοιχα, ενώ το 7% χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+.

Η δημοσκόπηση συγκέντρωσε και δημογραφικά στοιχεία για τις περιοχές από τις οποίες οι Έλληνες και Κύπριοι παρακολούθησαν την εκδήλωση. Το 40% συνδέθηκε από την Αττική, το 19% από την Κεντρική Μακεδονία, το 5% από τη Θεσσαλία και 5% από τη Κρήτη, το 2% από Κύπρο, ενώ υπήρχαν πολλές συμμετοχές από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σουηδία, Ιταλία, Καναδά, Βέλγιο, Ιρλανδία, κ.ά.

Διοργάνωση

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, σε 11 επιμέρους προγράμματα μεταξύ των οποίων τα προγράμματα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και European Research Council (ERC), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποτελέσματα ημερίδας με μία ματιά 

Loading...

 

 

Loading...