Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος

Άφησε το αποτύπωμά του στον χώρο του βιβλίου και των βιβλιοθηκών.
29.05.2020

Ο διαπρεπής συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος, o οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του συγγραφικού του έργου στη βιβλιοθηκονομία και τη βιβλιογραφία,  έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαΐου 2020, σε ηλικία 87 ετών.

Γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα, σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βιβλιοθηκονομία στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1952 έως το 1985 εργάστηκε ως βιβλιοθηκονόμος στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου (1952-1985), όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της.

Παράλληλα, από το 1961, συνεργαζόταν με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά σε θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ από το 1975 ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Η Καθημερινή", ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων.

Υπήρξε, επίσης, σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων και μέλος πολλών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και άλλων επιστημονικών σωματείων και εταιρειών.

Ως συγγραφέας, μελέτησε τη παιδική λογοτεχνία του 19ου αιώνα σε σχέση με τη γενική λογοτεχνία. Τα βιβλία του ανέρχονται σε περισσότερα από πενήντα, μεταξύ των οποίων λογοτεχνικά, χιουμοριστικά, μελέτες και φιλολογικές έρευνες. Βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, με τα φιλολογικά της βραβεία: το 1995 για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα» και το 2006 για το έργο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα».

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος συνεργάστηκε στενά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε θέματα βιβλιοθηκών, και είχε σημαντική συνεισφορά στην ελληνική έκδοση της δεκαδικής ταξινόμησης Dewey, ως μέλος της Επιτροπής Βιβλιοθηκονομικής Επιμέλειας της έκδοσης.

Στο ΕΚΤ, αυτοί που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, αυτό που πάντοτε θα θυμόμαστε είναι η χαρισματική του προσωπικότητα και η ικανότητά του να διευθετεί δύσκολα θέματα με ηπιότητα και αποτελεσματικότητα. Τον αποχαιρετούμε και εμείς μαζί με όλη την κοινότητα του βιβλίου και της γνώσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το συγγραφικό έργο του Κ. Ντελόπουλου μπορείτε να εντοπίσετε στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, στον εθνικό συσσωρετυή ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr και στην πύλη επιστημονικού περιεχομένου OpenArchives.gr.

*Φωτογραφία | Τίτλος τεκμηρίου: Ντελόπουλος Κυριάκος. Πάροχος Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) 
(Άδεια χρήσης: In Copyright (InC). Σε καθεστώς Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Περιορισμένη Χρήση)