Ανακοινώθηκε στην Αθήνα η υλοποίηση του πανευρωπαϊκού δικτύου υψηλών ταχυτήτων GEANT

21.06.2001

Η αναβάθμιση του πανευρωπαϊκού ερευνητικού και ακαδημαϊκού δικτύου με τη δημιουργία του δικτύου υψηλής τεχνολογίας GEANT , ανακοινώθηκε επίσημα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου 2001, από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. 

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης , η Ευρωβουλευτής Μ. Ζορμπά, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας Δ. Δενιόζος, ο Σ. Κονιδάρης (Head of Unit της Γενικής Διεύθυνσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας-INFSO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και o Mario Campolargo (Γενική Διεύθυνση INFSO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Επίσης, απηύθυνε χαιρετισμό μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πορτογάλος Υπουργός για την Επιστήμη και Τεχνολογία, J. M. Gago. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του GEANT Fernardo Liello, ο Γενικός Διευθυντής του DANTE Dai Davis, καθώς και Πρόεδροι και εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας των Εθνικών Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Δικτύων, οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου GEANT και παρουσίασαν το προφίλ των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών τους δικτύων. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συμφωνία μεταξύ του DANTE (βρετανικός οργανισμός που συστάθηκε από τα Εθνικά Ερευνητικά Δίκτυα της Ευρώπης και έχει την ευθύνη διαχείρισης του GEANT), των τεσσάρων Ευρωμεσογειακών χωρών - μελών του GEANT (Ελλάδα - ΕΔΕΤ, Ιταλία - INFN, Γαλλία - RENATER, Ισπανία - RedIRIS), και των Μεσογειακών Ερευνητικών Δικτύων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τουρκίας, Ιορδανίας, Παλαιστινιακής αρχής, Ισραήλ, Κύπρου, Τυνησίας, Αλγερίας και Μαρόκου), για τη μεταξύ τους διασύνδεση καθώς και τη σύνδεσή τους με το Πανευρωπαϊκό δίκτυο GEANT. 

Τόσο οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και εκείνοι των χωρών της Μεσογείου εξήραν στις παρεμβάσεις τους το ρόλο του ΕΔΕΤ στην υλοποίηση της συμφωνίας για την προώθηση του Ευρωμεσογειακού Δικτύου EUMEDIS . Η συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα πολύχρονων προσπαθειών για τη δημιουργία ενός Ευρωμεσογειακού Ερευνητικού - Ακαδημαϊκού Διαδικτύου, στο οποίο το ΕΔΕΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Η τεχνογνωσία που θα προκύψει από τη συμμετοχή του ΕΔΕΤ στα παραπάνω δίκτυα, θα αξιοποιηθεί από την Ελλάδα στο δίκτυο της δημόσιας διοίκησης , στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης από απόσταση και στην τηλεϊατρική , καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 . Σε αυτό το πλαίσιο, θα αποτελέσει τη δικτυακή υποδομή για τις αναπτυξιακές υποδομές των υπουργείων Παιδείας, Επικοινωνιών και Υγείας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής διασύνδεση του ΕΔΕΤ αναβαθμίστηκε σε 2 x 155 Mbps (από 155 Mbps) τον Ιούνιο 2001, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος  ΤΕΝ - 155. 

To Δίκτυο GEANT

Το GEANT, η 'Υπερταχεία Λεωφόρος της Πληροφορίας' (Information Highway) αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στο Internet2 , το πιο προηγμένο δίκτυο Internet των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Υπερταχείες Λεωφόροι της Πληροφορίας είναι οι πλατφόρμες ανάπτυξης προηγμένων υπηρεσιών για την εκπαίδευση από απόσταση (e-learning) και την έρευνα και αποτελούν την τελευταία εξέλιξη στις τεχνολογίες δικτύων. 

Το GEANT πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2001, επιτυγχάνοντας ταχύτητες τάξης μεγέθους Gigabits . Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 5ου Προγράμματος Πλαισίου Ε&ΤΑ και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο χρηματοδοτούμενο έργο (πρόγραμμα IST, τίτλος έργου: Geant Network). Η Κοινοτική χρηματοδότηση είναι της τάξης των 80 εκ. Ευρώ (συνολικό κόστος 213 εκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια).  

Με την εφαρμογή του GEANT υποστηρίζεται ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας (European Research Area) σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισσαβόνας τον Μάρτιο του 2000 για γρήγορη, ασφαλή και φθηνή πρόσβαση στο Internet για τους Ερευνητές και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Για την υλοποίηση του GEANT, υπηρεσίες διασύνδεσης θα προσφέρουν συνολικά εννέα προμηθευτές, οι τρεις μεγαλύτεροι εκ των οποίων θα προσφέρουν 118 Gbps από τη συνολική χωρητικότητα των 120 Gbps του δικτύου. Υπολογίζεται ότι το GEANT θα αποτελείται από 9 κυκλώματα κορμού που το καθένα θα λειτουργεί σε ταχύτητες των 10 Gbps και επιπλέον άλλα 11 κυκλώματα σε ταχύτητες των 2.5 Gbps, τα οποία θα λειτουργήσουν από την πρώτη ημέρα έναρξης του δικτύου. Σε αυτό το δίκτυο κορμού θα συνδεθούν τουλάχιστον δέκα ερευνητικά δίκτυα με ταχύτητα 2.5 Gbps. 

Ο συνδυασμός των δύο αυτών στοιχείων, της υπερ-υψηλής ταχύτητας και της αδιάλειπτης λειτουργίας , θα προσδώσει στο δίκτυο GEANT μία αποδοτική και συμπαγή δομή, αναδεικνύοντάς το ως ένα από τα πιο προηγμένα δίκτυα του είδους του στον κόσμο σήμερα. 

Διασυνδέοντας περισσότερους από 3.000 ερευνητικούς οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες, το GEANT διατηρεί τον άριστο και καινοτομικό χαρακτήρα του, που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν των προηγούμενων γενεών των Πανευρωπαϊκών ερευνητικών δικτύων. Τα μέλη της Κοινοπραξίας των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Δικτύων θα χρησιμοποιήσουν το δίκτυο υπερ-υψηλής τεχνολογίας GEANT ως μία πλατφόρμα για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών , όπως Ποιότητα Υπηρεσίας (QoS) και IPv6, και την εφαρμογή τους στη λειτουργία του δικτύου, με σημαντικά οφέλη για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.