Παραγωγική συνάντηση της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas

Ανταλλαγή γνώσης και ουσιαστική σύνδεση με τις κοινότητες της καινοτομίας, στην 5η συνάντηση της κοινοπραξίας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στο ΙΤΕ και στο H2B HUB, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η ελληνική κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas συζήτησε την πρόοδο του έργου ΕΕΝ 2025, το διήμερο 16-17 Μαΐου 2024. Η ενδυνάμωση των γυναικών στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, η χρήση των πλέον διαδεδομένων εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και ο ρόλος των συστάδων καινοτομίας έδωσαν τον τόνο.

Η 5η συνάντηση της κοινοπραξίας για την περίοδο 2022-2025 οργανώθηκε με επιτυχία από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε ένα περιβάλλον ανταλλαγής γνώσης και αμοιβαίας κατανόησης και υποστήριξης. Τις εργασίες παρακολούθησαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλη της κοινοπραξίας και του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετείχαν ο Αγγελος Αγγελίδης, συντονιστής της ομάδας του έργου, και ο Παναγιώτης Φραντζής, υπεύθυνος Επικοινωνίας της ελληνικής κοινοπραξίας.

Ο Παναγιώτης Φραντζής παρουσίασε καλές πρακτικές αξιοποίησης εφαρμογών ΑΙ για αύξηση της παραγωγικότητας.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών ξεκίνησε με ενημερώσεις από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Mariella Masselink, Επικεφαλής της Μονάδας D.2. της DG GROW - Industrial Forum, Alliances, Clusters, μίλησε εξ αποστάσεως, ενώ η Natalia Martínez Páramo, Επικεφαλής της Μονάδας SMP/SME Pillar της EISMEA - Internal Market and Support to Standardisation, ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και συζητήσεις, τονίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφορίας με θεσμούς και πρωτοβουλίες του συστήματος καινοτομίας.

Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας: Ο Ιωάννης Αμαραντίδης, Senior Project Manager στον πρώτο ευρωπαϊκό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα DigiAgriFood EDIH, συζήτησε τις συνέργειες μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας και του EEN.

Ελληνικό Cluster Ψηφιακής Υγείας: Ο Γιώργος Δημητρίου παρουσίασε τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες στο Ελληνικό Cluster Ψηφιακής Υγείας.

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Η Νατάσα Γρηγοράκη και η Ερι Παυλάκη καταχειροκροτήθηκαν, καθώς παρουσίασαν την επιτυχημένη πρωτοβουλία Women Do Business υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών και στην επιχειρηματικότητα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της κοινοπραξίας στο H2B HUB στο Ηράκλειο. 

Η πρόοδος του έργου και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η δεύτερη ημέρα επικεντρώθηκε σε εσωτερικά ζητήματα της κοινοπραξίας και πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις και υλικό πληροφόρησης για υπηρεσίες εστιασμένες στην κοινότητα των startup και την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Επισκόπηση Πακέτων Εργασίας: Ο συντονιστής της κοινοπραξίας Δρ Αχιλλέας Μπάρλας και ο Μάκης Τικφέσης, στέλεχος της Ε.Ε. με επιτελικό ρόλο στην παρακολούθηση της ελληνικής κοινοπραξίας, παρουσίασαν στοιχεία για την πρόοδο του έργου, τη συμμετοχή της Ελλάδας στα αποτελέσματα του συνολικού Δικτύου, και κάλυψαν ζητήματα διαχείρισης, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα μέλη της κοινοπραξίας είναι στην ίδια γραμμή και πλήρως ενημερωμένα.

Lean Startup Methodology: Ο Χρήστος Αράπης, ειδικός Καινοτομίας και Ανάπτυξης στην Innovate UK Business Growth, παρουσίασε τη μεθοδολογία Lean Startup και ανέλυσε παραδείγματα επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων εξηγώντας τι μπορούμε να διδαχτούμε από τον τρόπο που δοκίμασαν και ανέπτυξαν τις ιδέες και τα προϊόντα τους.

Εργαστήριο για τα εργαλεία AI: Ο Παναγιώτης Φραντζής, υπεύθυνος Επικοινωνίας του έργου, παρουσίασε μεθοδολογίες και πρακτικούς τρόπους αξιοποίησης των εργαλείων AI για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη συνεργατική λειτουργία των μελών της ομάδας Επικοινωνίας, τονίζοντας την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει στην κουλτούρα των οργανισμών.

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: Ο Γιώργος Μπακής ανέδειξε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδιωτικών κεφαλαίων, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη φιλόδοξων, καινοτόμων επιχειρήσεων.

Η καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas, αυτή τη φορά στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ. 

Συνολικά, η συνάντηση της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas στο Ηράκλειο έδωσε την αναγκαία ώθηση για την επιτυχή συνέχεια του έργου και υπενθύμισε σε όλους τους εταίρους την αξία της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφορίας με όλους τους δρώντες στον χώρο της υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με δυναμικό καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Enterprise Europe Network Hellas

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Αποτελείται από περισσότερους από 450 συνεργαζόμενους οργανισμούς, 3.000 εξειδικευμένα στελέχη και 17 ομάδες εμπειρογνωμόνων σε αντίστοιχους επιχειρηματικούς τομείς.

Το Enterprise Europe Network Hellas (https://www.een.gr), ο ελληνικός κόμβος του Enterprise Europe Network με συντονιστές το ΕKT και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, είναι ένα δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης που υποστηρίζει από το 2008 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δυναμικό καινοτομίας. Aποτελείται από 16 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών συνδέσμων, ερευνητικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων. κατανεμημένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Enterprise Europe Network Hellas