Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με σημαντική συνεισφορά στον χώρο των βιβλιοθηκών και της επιστημονικής πληροφόρησης

Έφυγε σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2023, από τη ζωή ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος είχε εργαστεί στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) για 16 χρόνια. Ο Φ. Τσιμπόγλου, μια πολυσχιδής προσωπικότητα με βαθιά γνώση του χώρου της τεκμηρίωσης, της πληροφόρησης και της βιβλιοθηκονομίας, συνέβαλε σημαντικά στη συνεργασία των βιβλιοθηκών και στο άνοιγμα τους στην κοινωνία.

Η Διευθύντρια, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό του ΕΚΤ εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ο Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 στα Φάρσαλα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη Πληροφόρησης στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η συνεργασία των βιβλιοθηκών ήταν στο επίκεντρο της διδακτορικής του διατριβής «Συνεργασίες επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον: μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας».

Από το 1983 έως το 1999 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ως ειδικός επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης και στη συνέχεια ως προϊστάμενος τμημάτων και υπεύθυνος αναπτυξιακών  εθνικών και ευρωπαϊκών έργων. Μεταξύ των έργων που συμμετείχε, έχοντας την ευθύνη σε πολλά από αυτά, ήταν ο Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών στις Ελληνικές Επιστημονικές Βιβλιοθήκες, το Εθνικό Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών, η ψηφιοποίηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, ο ελληνικός κόμβος του ευρωπαϊκού δικτύου MIDAS-NEΤ για τεχνολογίες πολυμέσων, το πιλοτικό έργο MSSTUDY για την αγορά ηλεκτρονικής πληροφόρησης στα κράτη μέλη της ΕΕ, κ.ά.

Από το 1999 έως το 2014 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με κύρια καθήκοντα την οργάνωση και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών πληροφόρησης και την επίτευξη στρατηγικών συνεργασιών με ομόλογα ιδρύματα εντός και εκτός της χώρας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου αναδείχτηκε de facto σε Κυπριακή Ερευνητική Βιβλιοθήκη, ανοικτή και προσβάσιμη σε όλη την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου και συντονίστρια των κυπριακών βιβλιοθηκών όλων των κατηγοριών.

Από το 2014 μέχρι και το θάνατο του διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ανέλαβε το έργο της μετεγκατάστασής της από το Βαλλιάνειο Μέγαρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μετά την ολοκλήρωσή του, εργάστηκε για μια σειρά νέων δράσεων, με εστίαση στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και για τη δημιουργία και λειτουργία πρότυπων, καινοτόμων υπηρεσιών δημόσιας βιβλιοθήκης.

Στο ΕΚΤ, όσοι είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, θα θυμόμαστε πάντα τη χαρισματική του προσωπικότητα, την ευγένεια του χαρακτήρα του και την ικανότητά του να συνθέτει και να δημιουργεί με έμπνευση και αποτελεσματικότητα. Τον αποχαιρετούμε και εμείς μαζί με όλη την κοινότητα των βιβλιοθηκών, του βιβλίου και της γνώσης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 στον Ι.Ν. Αγ. Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Κύπρου