Ο κατάλογος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας στο openABEKT

Η συνεργασία της βιβλιοθήκης με το ΕΚΤ ξεκινά τη δεκαετία του ’90 με τη χρήση του λογισμικού ΑΒΕΚΤ. Η μετάβαση στην υπηρεσία νέφους openABEKT αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των χρηστών.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας διαθέτει πλέον τον κατάλογό της μέσω της υπηρεσίας νέφους openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) στη διεύθυνση https://lamialib.openabekt.gr/. Με την ένταξή της στο openABEKT η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας ενισχύει την παρουσία της στον ψηφιακό δημόσιο χώρο και επιταχύνει τον μετασχηματισμό της λειτουργίας της.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, στα 66 χρόνια λειτουργίας της, με περισσότερα από 4.000 ενεργά μέλη και χιλιάδες δανεισμούς υλικού ετησίως, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πληροφοριακής παιδείας και την καλλιέργεια της βιβλιοφιλίας μεταξύ των κατοίκων του νομού Φθιώτιδας.

Η συλλογή της αριθμεί περίπου 75.000 τόμους και εμπλουτίζεται διαρκώς. Επιπλέον, διαθέτει πλούσια συλλογή οπτικοακουστικού υλικού και Κινητή Μονάδα, από το 1979, η οποία εξυπηρετεί δανειστικά κέντρα στον νομό. Επίσης, πραγματοποιεί πρωτότυπες δράσεις για παιδιά και ενήλικες, εκδίδει παιδικά βιβλία και οργανώνει ομάδες φιλαναγνωσίας.

Η συνεργασία της βιβλιοθήκης με το ΕΚΤ ξεκινά τη δεκαετία του ’90 με τη χρήση του λογισμικού ΑΒΕΚΤ. Η μετάβαση στην υπηρεσία νέφους για τη διαχείριση καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης openABEKT αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των χρηστών της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα διασφαλίζει μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η βιβλιοθήκη έλαβε την Υπηρεσία Ενισχυμένης Μετάπτωσης σε openABEKT, η οποία παρέχεται στο σύνολο των δημόσιων βιβλιοθηκών που μεταβαίνουν στο openABEKT, για τη μεταφορά των δεδομένων από το ΑΒΕΚΤ 5.6. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει μια πρότυπη διαδικασία επικύρωσης, αυτόματων διορθώσεων και εμπλουτισμού δεδομένων. Εφαρμόστηκε σε 25.266 και 10.172 βιβλιογραφικές και καθιερωμένες εγγραφές (για την Κεντρική και Κινητή Βιβλιοθήκη αντίστοιχα), ενώ εξασφάλισε την ποιοτική βελτίωση των μεταδεδομένων και την πλήρη ευθυγράμμιση του καταλόγου με την προτυποποιημένη διάταξη UNIMARC, καθώς και την προσαρμογή και μεταφορά των δεδομένων αντιτύπων, μελών και συναλλαγών υλικού στο σχήμα διαχείρισης του openABEKT.

Ο Κατάλογος της Βιβλιοθήκης

Στον διαδικτυακό κατάλογο της βιβλιοθήκης θα βρείτε πάνω από 30.000 τίτλους, με ορισμένους να έχουν εκδοθεί τον 19ο αιώνα. Ειδικά για παιδιά, οι σχετικοί τίτλοι φτάνουν σχεδόν τους 3.500, ανάμεσά τους και οπτικοακουστικό υλικό, όπως πολυμέσα και βίντεο.

Ο κατάλογος της Κινητής Μονάδας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, που είναι επίσης διαθέσιμος online μέσω του openABEKT, περιλαμβάνει 7.312 εγγραφές. Εκτός από γλωσσικό υλικό και παρτιτούρες διαθέτει και μια συλλογή 477 τίτλων οπτικοακουστικού υλικού, εκπαιδευτικής κυρίως θεματικής.

Μέχρι σήμερα, την υπηρεσία νέφους openABEKT έχουν λάβει 171 φορείς. Το δίκτυο των φορέων που ήδη χρησιμοποιεί το openABEKT αποτελείται από οργανισμούς όπως ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ακαδημαϊκές, Ειδικές, Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία που έχει αναπτύξει και που συνεχώς εξελίσσει το ΕΚΤ μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://www.openabekt.gr/el/openabekt.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, ΕΚΤ