COSPAR Athens 2022: Το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας στην Αθήνα

Tο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας CΟSPAR Athens 2022 διοργανώνεται στην Αθήνα στις 16-24 Ιούλιου, προσελκύοντας διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς και καταξιωμένους επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.

Η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly), η κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Divani Caravel Hotel) από 16 έως 24 Ιουλίου 2022. Το εξαιρετικής σημασίας γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με την ονομασία COSPAR Athens 2022 συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.).

Για μία ολόκληρη εβδομάδα η Αθήνα θα αποτελέσει το κέντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Παρόντες θα είναι όλοι οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο, καθώς και η αιχμή του δόρατος της διεθνούς διαστημικής τεχνολογίας. Δύο χιλιάδες καταξιωμένοι επιστήμονες θα δώσουν το “παρών”, ενώ περισσότεροι από 500 επιστήμονες αναμένεται να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Πολλές και σημαντικές θα είναι οι ανακοινώσεις και οι παρουσιάσεις, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και των Μέσων Ενημέρωσης.

Το συνέδριο της COSPAR (Committee on Space Research) πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, και τον Ιούλιο του 2022 θα φιλοξενηθεί, για πρώτη φορά, στη χώρα μας. Το συνέδριο περιλαμβάνει συνεδρίες (sessions) που καλύπτουν όλο το φάσμα των διαστημικών επιστημών, από τη Διαστημική Αστροφυσική και την Πλανητική Εξερεύνηση, μέχρι τη Βιολογία στο Διάστημα και τη δορυφορική παρατήρηση της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας της Γης.

Στον εκθεσιακό χώρο θα κυριαρχεί η παρουσία της NASA, ενώ θα συμμετέχουν ενεργά οι: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), Lockheed Martin, CNES, Johns Hopkins University Applied Physics Lab, Jet Propulsion Laboratory, Southwest Research Institute και πολλοί άλλοι οργανισμοί που έχουν γράψει ιστορία στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Η διοργάνωση του 44ου συνεδρίου της COSPAR στην Ελλάδα είναι μια σπουδαία ευκαιρία, για τους νέους, κυρίως, επιστήμονες της χώρας, να ακούσουν και να μιλήσουν με διαπρεπείς επιστήμονες από όλον τον κόσμο, ενώ δίνεται η ευκαιρία παρακολούθησης και συμμετοχής σε φοιτητές που ενδιαφέρονται για κάποιο από τα επιστημονικά πεδία του συνεδρίου. Η διοργάνωση, στηριζόμενη από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, επιθυμεί να δώσει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής, προσελκύοντας τη νέα γενιά στην επιστημονική έρευνα και ενισχύοντας τις διεθνείς συνεργασίες των Ελλήνων επιστημόνων του Διαστήματος ανά τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει o Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου: «Έχουν προγραμματιστεί πέραν των 3.500 παρουσιάσεων, καθώς και προσκεκλημένες συνοπτικές ομιλίες. Επιπλέον θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις των τελευταίων ανακαλύψεων, καθώς και συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας από τους ηγέτες των πιο σημαντικών Διαστημικών Υπηρεσιών, π.χ. NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί Γραφείο Τύπου, και θα πραγματοποιούνται καθημερινές συνεντεύξεις τύπου (από την Τρίτη 19 έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα), κατά τις οποίες θα παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ανακοινώσεις του Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι η έρευνα στον τομέα του Διαστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη και ειδικότερα τη θεματική "Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομχανία και Διάστημα" για την οποία το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Εθνικό Σημείο Επαφής. Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, το ΕΚΤ υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι την υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Σχετικά με την COSPAR Athens 2022

Οι Γενικές Συνελεύσεις της COSPAR διοργανώνονται ανά διετία σε διαφορετική ήπειρο και προωθούν την εξερεύνηση του Διαστήματος, μακριά από γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Η COSPAR έχει τις ρίζες της στο Διεθνές Συμβούλιο Επιστημονικών Ενώσεων (σημερινό Διεθνές Συμβούλιο Επιστημών) και πιο συγκεκριμένα στην απαρχή της διαστημικής εποχής του Sputnik, του Vostok 1 και του προγράμματος Apollo, στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η υποψηφιότητα της Αθήνας υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο της COSPAR μεταξύ τεσσάρων ισχυρών ευρωπαϊκών υποψηφιοτήτων (Αθήνα, Βαρσοβία, Λωζάνη, Πράγα) το 2018. Το συνέδριο, μεταξύ πολλών παράλληλων δραστηριοτήτων, πλαισιώνει και η Συνέλευση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (International Academy of Astronautics), που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Σε αυτή τη συγκυρία του τέλους της πανδημίας Covid-19 και των πρωτόγνωρων προκλήσεων στην περιοχή μας, η διεξαγωγή της COSPAR Athens 2022 αποκτά ιστορική σημασία, πέραν της ιστορικά πρώτης για την Ελλάδα διοργάνωσης. Έχει σκοπό να καταδείξει αφενός τις δυνατότητες της ελληνικής κοινότητας διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας και αφετέρου αυτές της ισχυρής και καταξιωμένης ελληνικής διασποράς, η οποία, περισσότερο από ποτέ, αφουγκράζεται και στηρίζει την κοινότητα εντός συνόρων.

Επικεφαλής της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής είναι οι: Δρ Σταμάτιος Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών) – Πρόεδρος, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) – Αντιπρόεδρος. Επικεφαλής Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής:είναι οι: Δρ Μανώλης Γεωργούλης (ΚΕΑΕΜ Ακαδημίας Αθηνών) – Πρόεδρος, Δρ Νίκος Σέργης (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) – Αντιπρόεδρος.

Την τοπική Οργανωτική Επιτροπή στηρίζουν οι ακόλουθοι φορείς: Ίδρυμα Ευγενίδου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας «Δημόκριτος», Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, si-Cluster, Ελληνογερμανική Αγωγή, Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Πανεπιστήμια Αιγαίου, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Θράκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, Aegean Airlines, άλλοι ιδιωτικοί φορείς

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο του συνεδρίου: https://www.cosparathens2022.org/

Δραστηριότητα για το κοινό στα πλαίσια της 44th Cospar Athens 2022 Scientific Assembly

Στο πλαίσιο της COSPAR Athens 2022 θα πραγματοποιηθεί για το ευρύ κοινό η δραστηριότητα "Μονοπάτια Αστερισμών" την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 18:30 στον Εθνικό Κήπο. Πρόκειται για μία βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα, σε μορφή “κυνήγι θησαυρού” για ενήλικες (ή/και ανήλικους με απαραίτητη συνοδεία ενηλίκων). Στόχος είναι οι συμμετέχοντες με άξονα τη διασκέδαση να έρθουν σε επαφή με το Διάστημα και την Αστροφυσική.

Με βάση τους αστερισμούς της Κασσιόπης, Κηφέα, Ανδρομέδας, Περσέα και Πήγασου, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα “ταξίδι” στους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος και σε βασικές αρχές αστροφυσικής. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαιτείται κράτηση.

Περισσότερες πληροφορίες: https://forms.gle/TjdcAeUWhREtHTBv7

www.ekt.gr, με πληροφορίες από COSPAR Athens 2022