Διεθνής διαδικτυακή εκδήλωση δικτύωσης για την Αποστολή για τον Καρκίνο του Ορίζοντα Ευρώπη

Μία μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία δικτύων ή κοινοπραξιών Ε&Κ για την υποβολή προτάσεων στον τομέα της Υγείας του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση B2B συναντήσεων για τις νέες προκηρύξεις της Αποστολής για τον Καρκίνο (Mission Cancer) του Ορίζοντα Ευρώπη διοργανώνει στις 14 Φεβρουαρίου 2022 το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (Scientific and Technological Research Council of Turkey -TÜBİTAK) σε συνεργασία με το Sabancı University και το Enterprise Europe Network. Τη συμμετοχή ελληνικών φορέων υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT), συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster Health του Ορίζοντα Ευρώπη.

Η εκδήλωση έχει σκοπό να φέρει σε επαφή ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και λοιπούς ενδιαφερόμενους από την Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής, που θέλουν να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις της Αποστολής για τον Καρκίνο του Ορίζοντα Ευρώπη.

Στους στόχους της εκδήλωσης επίσης συμπεριλαμβάνονται:

  • Η προώθηση διεπιστημονικών συνεργασιών,
  • Η διάχυση ιδεών για έργα Ε&Κ στον τομέα του Καρκίνου
  • Η παρουσίαση των ευκαιριών χρηματοδότησης της ΕΕ μέσω της Αποστολής για τον Καρκίνο του Ορίζοντα Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια του event, θα υπάρχει ειδική ενότητα - “Pitching session” για όσους ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τις ιδέες και το ερευνητικό τους προφίλ για την υποβολή προτάσεων στον τομέα της Υγείας.

Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία δικτύων ή κοινοπραξιών Ε&Κ για την υποβολή προτάσεων στον τομέα της Υγείας του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 (από τις 10:00πμ ώρα Ελλάδος) μέσω της πλατφόρμας b2match (δεν απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος), ενώ θα μεταδίδεται ζωντανά στο YouTube εδώ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται όμως προεγγραφή εδώ ως τις 11 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, Εθνικό Σημείο Επαφής για την Υγεία στον Ορίζοντα Ευρώπη (Δρ Χριστίνα Πασκουάλ, 210 2204913, cpascual@ekt.gr).

Η Αποστολή για τον Καρκίνο

Ο καρκίνος επηρεάζει όλους και όλες ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής θέσης και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, τόσο για τους ασθενείς και τις οικογένειές, τους όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο στην Ευρώπη θα αυξηθεί από 3,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια έως το 2035.

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της υγείας. Οι πολιτικές κατευθύνσεις της προέδρου της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν αναφέρονται σε «ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών προκειμένου να βελτιώσουν τον έλεγχο και την περίθαλψη του καρκίνου», ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία που προκαλείται από τη νόσο και να μπορέσει η Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμησή της.

Η Αποστολή για τον Καρκίνο (Mission Cancer) ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, μαζί με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου (Europe’s Beating Cancer Plan) που εγκρίθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021, και στοχεύει στη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030 μέσω της πρόληψης, της θεραπείας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής για όσους έχουν προσβληθεί από καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους. Πρόκειται για μία από τις Αποστολές (Missions) του Ορίζοντα Ευρώπη, που αποτελούν διεπιστημονικές δέσμες δράσεων με φιλόδοξους αλλά επιτεύξιμους στόχους, για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κοινωνικών προκλήσεων.


Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Με ολοκληρωμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει διαχρονικά την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς του συστήματος καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για τις θεματικές «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) συνοδεύει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι την τελική διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020.

Ο οργανισμός έχει συντονιστικό ρόλο στον ελληνικό κόμβο του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, και παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής για δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Enterprise Europe Network, EE