Δικτύωση, mentoring και πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020 για τους συμμετέχοντες στο #GreeceVsVirus

Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος συμμετέχοντες του Διαγωνισμού #GreeceVsVirus, αλλά και καινοτόμοι φορείς από διαφορετικούς κλάδους.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις γνωριμίας και δικτύωσης που διοργανώθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Κέντρο ACEIn του ΟΠΑ, το κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Ωνάση και η Βayer Hellas, υπό την  αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις 10 και 16 Ιουνίου 2020. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 15 νεοφυείς εταιρείες παρουσίασαν τις ιδέες τους και έλαβαν υποστήριξη για τη περαιτέρω διαμόρφωση της επιχειρηματικής τους ιδέας και για συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδότησης από τους συμβούλους καινοτομίας του ΕΚΤ, στο πλαίσιο του ρόλου του ως συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas.

Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος συμμετέχοντες του Διαγωνισμού #GreeceVsVirus, σε διαφορετικά στάδια ωριμότητας από πολύ αρχικό έως και επενδύσεις σποράς (seed), αλλά και καινοτόμοι φορείς από διαφορετικούς κλάδους, όπως η Cosmote, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η BrookStreet Equity, η Accenture, η Metavallon, το Κέντρο Εθελοντών Managers Ελλάδας- ΚΕΜΕΛ, η πρωτοβουλία «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», η Microsoft, η Uni.fund κ.ά.

Το ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας του Ορίζοντα 2020, παρουσίασε τις ευκαιρίες των χρηματοδοτικών εργαλείων EIC Pathfinder και EIC Accelerator, των δύο προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) που συμπληρωματικά μπορούν να καλύψουν όλες τις κατηγορίες καινοτομιών της Ευρωπαϊκής αγοράς, από την ριζοσπαστική ιδέα ως τις ώριμες λύσεις. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι διαγωνισμοί για νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες με καινοτόμες ιδέες του EIT Health, ελληνικό κόμβο του οποίου αποτελεί το ΕΚΤ.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων, θα ακολουθήσουν νέοι κύκλοι στήριξης και ειδικά workshops πάνω σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας, πρόσβασης σε νέες αγορές και mentoring σε εξειδικευμένους τομείς της αγοράς.

Το GreeceVsVirus - Πρωτοβουλίες Ψηφιακής Καινοτομίας ενάντια στον Κορονοϊό είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής  Διακυβέρνησης, με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων και την ταχεία υλοποίηση ώριμων ψηφιακών λύσεων που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για μια ανοικτή πρόσκληση συστράτευσης στα καινοτόμα μυαλά της ελληνικής κοινωνίας για να συνδράμουν, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να υποστηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. To #GreeceVsVirus αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή στον Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #EUvsVirus ο οποίος υλοποιήθηκε στις 24-26 Απριλίου.

Στην «ομπρέλα» GreeceVsVirus εντάσσονται οι πρωτοβουλίες:

  • Διαγωνισμός Ανάδειξης Καινοτόμων Ιδεών- #COVIDhackGR, που είχε ως στόχο να αναδείξει νέες ιδέες και προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
  • Δράση Άμεσης Εφαρμογής Ώριμων Ψηφιακών Λύσεων, με στόχο να επιταχύνει την υλοποίηση ώριμων καινοτόμων ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα έρευνας & καινοτομίας

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία.

Συμμετέχει ως συντονιστής στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network - Hellas, τον ελληνικό κόμβο του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο.

Το ΕΚΤ είναι επίσης, ο ελληνικός κόμβος του ΕΙΤ Health, της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας για την καινοτομία στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον, υλοποιεί την πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας για τη δικτύωση και τη συνεργασία των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης