Συνεχής ροή επιστημονικής πληροφόρησης από το ΕΚΤ για την πανδημία COVID-19

Νέα ενότητα για τις δημοσιεύσεις Ελλήνων ερευνητών προστέθηκε στην ιστοσελίδα για την COVID-19, η οποία ενημερώνεται καθημερινά.

Περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην ιστοσελίδα που δημιούργησε το ΕΚΤ, με συνεχή ροή έγκυρης πληροφόρησης, για την πανδημία COVID-19. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τον κόσμο της επιστήμης, καθώς και την αξία της αξιόπιστης ενημέρωσης των πολιτών.

Ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση, οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ εντοπίζουν και παρουσιάζουν καθημερινά νέες δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, οι οποίες εκτείνονται σε ποικίλες πτυχές του φαινομένου και σε διαφορετικές ερευνητικές περιοχές: από την ιατρική έρευνα μέχρι τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχολογία, την εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις και τον τουρισμό.

Η ιστοσελίδα «βγήκε στον αέρα» τον Μάρτιο, τις πρώτες ημέρες των περιοριστικών μέτρων. Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερες από 140 δημοσιεύσεις, ενώ προστέθηκε και μία νέα ενότητα με επιλεγμένα άρθρα Ελλήνων ερευνητών που διατίθενται από πληροφοριακές πηγές ανοικτής πρόσβασης. Επίσης, περιλαμβάνονται και χρήσιμοι συνδέσμοι (οργανισμοί, videos, webinars, χάρτες, γραφήματα, κ.ά.) για περισσότερη πληροφόρηση

Αξιοποιήστε τις δυνατότητες της ιστοσελίδας του ΕΚΤ και εντοπίστε επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης για τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Εκτός από τον αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, πώς η COVID-19 επηρεάζει τις μικρές επιχειρήσεις και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των εργαζομένων; Πώς θα διαμορφωθεί η εκπαίδευση μετά την υποχώρηση της πανδημίας; Πώς αναμένεται να μετεξελιχθεί ο κλάδος του τουρισμού στη μετά COVID-19 εποχή; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, μπορεί κάποιος να βρει τις πλέον πρόσφατες απόψεις των ερευνητών, όπως δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. 

Όπως προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και από εγχώρια ερευνητικά δεδομένα, μέχρι στιγμής, η πανδημία COVID-19 έχει θεωρηθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Risk Regulation η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα ακολουθηθεί από πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές διαταραχές καθώς το κόστος της πανδημίας δεν θα είναι μόνο υψηλό, αλλά και άνισα κατανεμημένο, τόσο μεταξύ χωρών όσο και μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.

Η επέλαση της COVID-19 οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά περιοριστικά μέτρα και να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία πολλοί οικονομικοί παράγοντες απειλούν την ύπαρξη πολλών μικρών και οικονομικά εύθραυστων επιχειρήσεων. Στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ μπορείτε να εντοπίσετε έρευνες που αναλύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες ως συνέπεια της κρίσης και να μελετήσετε δημοσιεύσεις που προτείνουν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες. Μία τέτοια έρευνα που έριξε φως στο πώς επηρεάζει η COVID-19 τις μικρές επιχειρήσεις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Business Venturing Insights, από ερευνητές του University of Hohenheim.

Επίσης, πρόσφατη έρευνα του IZA Institute of Labor Economics που μελέτησε τον αναμενόμενο αντίκτυπο της κρίσης της COVID-19 στη καριέρα και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των εργαζομένων, ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα βλέπουν την αγορά εργασίας διαφορετικά και θα έχουν διαφορετικές προτεραιότητες σε σχέση με την εργασία στο μέλλον. Ειδικότερα, στο μέλλον, διαφαίνεται πως οι εργαζόμενοι θα αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στις συνθήκες εργασίας και στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ταυτόχρονα, ως προς το πεδίο της εκπαίδευσης, η ταχεία εξάπλωση της COVID-19 οδήγησε πολλά πανεπιστήμια και κολέγια να στραφούν προς την εξ αποστάσεως διδασκαλία, για αόριστο χρονικό διάστημα. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε γρήγορα και με καινοτόμους τρόπους προκειμένου να συνεχιστεί  η διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης. Το πώς θα διαμορφωθεί η εκπαίδευση μετά την υποχώρηση της πανδημίας είναι άγνωστο, εντούτοις συζητούνται πολλά πιθανά μελλοντικά σενάρια. Η χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, όπως η τεχνητή νοημοσύνη για προσαρμοστική μάθηση και η εικονική πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να είναι το βασικό συστατικό μιας μετασχηματισμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Στη μετα-COVID-19 εποχή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tourism Geographies: An International Journal of Tourism Space, Place and Environment, ο τουρισμός θα μετεξελιχθεί. Καθώς η κινητικότητα συνεχίζει να εξαρτάται σημαντικά από τις οδηγίες για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις και τουριστικές περιοχές θα δουν τη παρουσία τους να συρρικνώνεται, οδηγώντας σε μια στροφή προς τους τοπικούς καταναλωτές και τις ανάγκες τους. Με την αύξηση της ανοσίας, ο τουρίστας, θα γίνει και πάλι μέρος του τοπίου, ενώ οι τοπικοί δεσμοί που χτίστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης ενδέχεται να παραμείνουν ενισχύοντας την επανασύνδεση του τουρισμού με τις ανάγκες των κοινοτήτων υποδοχής ως μέρος μιας στρατηγικής επιβίωσης.

Περισσότερες πληροφορίες και έρευνες σχετικά με τις συνέπειες της COVID-19 στους τομείς των επιχειρήσεων, των εργασιακών σχέσεων, της εκπαίδευσης και του τουρισμού μπορείτε να εντοπίσετε στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ, αξιοποιώντας την πλοήγηση με τη χρήση tags.