Νέες τεχνολογίες και καινοτόμες μέθοδοι ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Euromed 2019

Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Euromed 2019, το EKT παρουσίασε το SearchCulture.gr, τον εθνικό συσσωρευτή περιεχομένου πολιτιστικής κληρονομιάς, που τροφοδοτεί την Europeana με χιλιάδες τεκμήρια.

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς παρουσιάστηκαν στο 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Euromed 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Το τριημέρο συνέδριο διοργάνωσαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου- Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Εργαστήριο του τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο πολιτιστικός οργανισμός «Δίκτυο Περραίβια», με τη συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) συμμετείχε στο συνέδριο με μια ενδιαφέρουσα εισήγηση για το SearchCulture.gr, τον εθνικό συσσωρευτή περιεχομένου πολιτιστικής κληρονομιάς, που τροφοδοτεί τη Europeana με χιλιάδες τεκμήρια. 

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών πραγματοποιήθηκαν πάνω από 90 εισηγήσεις που κάλυψαν όλο το φάσμα των σύγχρονων εξελίξεων γύρω από θεματικούς άξονες όπως: η χρήση των νέων τεχνολογιών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, οι καινοτόμες μέθοδοι ψηφιοποίησης και ολιστικής τεκμηρίωσης αρχαιολογικού υλικού, οι ψηφιακές εφαρμογές για την τουριστική ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, η συμμετοχή των πολιτών στην καταγραφή των τοπικών μνημείων μέσω δράσεων πληθοπορισμού, η αξιοποίηση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς στην εκπαιδευτική διαδικασία, η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων μέσω της ψηφιοποίησής τους, οι νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το νομικό πλαίσιο γύρω από την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και οι νέες προκλήσεις, προοπτικές και επιστημονικές προσεγγίσεις που ανοίγονται γύρω από τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον.

Το συνέδριο ανέδειξε, επίσης, τη σημασία της ολιστικής τεκμηρίωσης για τα πολιτιστικά μνημεία με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών όπως φωτογραμμετρία, τρισδιάστατη σάρωση, διεπιστημονικές μεθόδοι καταγραφής των δεδομένων, όπως της κατάστασης συντήρησης των υλικών και της παρουσίασης των ψηφιακών αναπαραγωγών με τρισδιάστατο, διαδραστικό και πολυμεσικό τρόπο για τον χρήστη.

Στόχος του συνεδρίου που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια είναι να προσφέρει ένα πρόσφορο βήμα «για την κατάθεση γνώσεων, προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων» γύρω από τα παραπάνω ζητήματα.

Η Γεωργία Αγγελάκη, επιστημονική συνεργάτης του ΕΚΤ, παρουσίασε το SearchCulture.gr, τον εθνικό συσσωρευτή περιεχομένου πολιτιστικής κληρονομιάς, εστιάζοντας στο πλαίσιο της ανάπτυξης του συσσωρευτή και στην αρχιτεκτονική του, στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους παρόχους περιεχομένου και στα οφέλη της ένταξής τους στο SearchCulture.gr.

Παρουσιάστηκαν, ακόμη, οι νέες «Προδιαγραφές Διαλειτουργικότητας και Ποιότητας για τη Διαδικτυακή Διάθεση Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου» που εξέδωσε το ΕΚΤ, οι οποίες καλύπτουν θέματα πρότυπης τεκμηρίωσης, επιλογής αδειών χρήσης, ψηφιοποίησης και τεχνικών προδιαγραφών διάθεσης ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου στο SearchCulture.gr και τη Europeana.

Σημειώνεται ότι μέσω της υποδομής SearchCulture.gr επιτυγχάνεται η συγκέντρωση, η ασφαλής διαφύλαξη και η κεντρική διάθεση του ελληνικού ψηφιακού αποθέματος πολιτιστικής κληρονομιάς που παράγεται με δημόσια χρηματοδότηση.

Το SearchCulture.gr φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 500.000 τεκμήρια από 59 φορείς όπως μουσεία, αρχεία, εφορείες αρχαιοτήτων, δήμους, πολιτιστικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και βιβλιοθήκες, μεταξύ των οποίων η Εθνική Πινακοθήκη, το ΤΑΠΑ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ωνάση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Το ΕΚΤ μέσω του SearchCulture.gr λειτουργεί ταυτόχρονα ως ο διαπιστευμένος Εθνικός Συσσωρευτής πολιτιστικού περιεχομένου για τη Europeana στην οποία έχει ήδη διοχετεύσει περισσότερα από 320.000 τεκμήρια.