Ενημερωτική Ημερίδα «Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες για την Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα της Υγείας»

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) θα παρουσιάσει τις δράσεις και υπηρεσίες του προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και ως συντονιστής του EIT-Health Hub στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Εθνικά Σημεία Επαφής για το Πρόγραμμα Πλαίσιο "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) της ΕΕ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες για την Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα της Υγείας", την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 (9:30-13:30), στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48). Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας του Oρίζοντα 2020 για τον τομέα "Υγεία, Δημογραφική αλλαγή και Ευημερία”, ενώ εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη (Horizon Europe), το επόμενο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία (2021-2027). Θα παρουσιαστούν, επίσης, οι "Συμπράξεις Δημόσιου/Δημοσίου & Δημόσιου/Ιδιωτικού Τομέα" στον χώρο των Επιστημών Υγείας, όπου υπήρξε εθνική συμμετοχή, ενώ το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης θα παρουσιάσει τις δράσεις και υπηρεσίες του προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και ως συντονιστής του EIT-Health Hub στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020”, το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για τη Έρευνα και τη Καινοτομία την περίοδο 2014-2020, αναμένεται να διαθέσει στην τελευταία του χρονιά, περίπου 800 εκατ. ευρώ στον τομέα "Υγεία, Δημογραφική αλλαγή και Ευημερία", συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth) και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών για την ευγηρία. Σημειώνεται ότι το 20% του προϋπολογισμού απευθύνεται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), μέσα από συνεργατικά έργα (13%) και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜμΕ (7%). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης, τα στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στις προκηρύξεις του τομέα "Υγεία, Δημογραφική αλλαγή και Ευημερία" στον Ορίζοντα 2020, την περίοδο 2014-2018.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Yπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής προεγγραφής, με τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής. Για όσες και όσους δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στο αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.

Σημειώνεται ότι το ΕKT λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του (όπως το πρόγραμμα "Υγεία, Δημογραφική αλλαγή και ευημερία”), υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Επιπλέον, το ΕKT, συντονιστής του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινότητας, ενέταξε, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει, ένα πλέγμα δυναμικών υπηρεσιών συστηματικής ενημέρωσης και υποστήριξης επιλεγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν κατάλληλη δυναμική και στοχεύουν αποκλειστικά σε διεθνείς αγορές μέσα από καινοτομικές τεχνολογίες.