ΡarkAllou: Ένα έξυπνο κολωνάκι που "διώχνει" τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες για ΑμεΑ

Οι φοιτητές του ΟΠΑ, αξιοποιώντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία internet of things, δημιούργησαν ένα έξυπνο κολωνάκι, το οποίο εντοπίζει αυτοκίνητα που μπλοκάρουν διαβάσεις, και συμμετείχαν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Εnterprise Challenge 2017".

H ομάδα "ΡarkAllou", αποτελούμενη από φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), κατέκτησε το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017». Η ομάδα, με σύνθημα "Η πρόσβαση δεν είναι προνόμιο", δημιούργησε ένα έξυπνο κολωνάκι που "διώχνει" τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες των ΑμεΑ. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με τη συνεργασία της MetLife.

Αναλυτικότερα, η νικήτρια ομάδα του Διαγωνισμού αποτελείται από τους εξής τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ: Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, Αλέξανδρο Πανταζόπουλο και Ελευθέριο Πατρίκη. H ομάδα εργάστηκε και διαγωνίσθηκε στον τελικό υπό την καθοδήγηση του Γεώργιου Δουκίδη, καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN). Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Οι φοιτητές του ΟΠΑ, αξιοποιώντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία internet of things, δημιούργησαν ένα έξυπνο κολωνάκι. Όπως έδειξαν σε βίντεο στην παρουσίασή τους, το κολωνάκι τοποθετείται στη ράμπα του πεζοδρομίου και με τη χρήση ειδικού αισθητήρα εντοπίζει το αυτοκίνητο που παρκάρει και "κλείνει" τη διάβαση. Αν περάσουν λίγα λεπτά και το όχημα είναι ακόμα εκεί, το κολονάκι ειδοποιεί -μέσω εφαρμογής στο κινητό- τη δημοτική αστυνομία να το απομακρύνει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται και ο ενδιαφερόμενος για το εμπόδιο που υπάρχει στην περιοχή που συνήθως κινείται. Η εφαρμογή επίσης παρέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την προσβασιμότητα σε  καφετέριες, εστιατόρια και άλλους τόπους αναψυχής. Όραμα της ομάδας "ParkAllou" είναι να λύσει τα προβλήματα που εμποδίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να κυκλοφορούν έξω στο δρόμο και γενικότερα "να καλλιεργήσει μια κουλτούρα σεβασμού και ισότητας των ατόμων αυτών με τους υπόλοιπους πολίτες". 

Πολύ υψηλό, όμως, ήταν το επίπεδο και των υπόλοιπων ομάδων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, το B’ Βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα "Mr Bin" από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία δημιούργησε έναν έξυπνο κάδο, με δυνατότητα παρακολούθησης του επιπέδου των απορριμμάτων του, έτσι ώστε να μην ξεχειλίζει και δημιουργεί εστίες μολύνσεων. Ο κάδος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ιδανικός για χώρους όπως τα νοσοκομεία, καθώς περιέχουν νοσοκομειακό υλικό.

Για το Γ’ Βραβείο υπήρξε ισοβαθμία ανάμεσα στις ομάδες "MODUS" και "Collar Pet" από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ομάδα "MODUS" πρότεινε μία τσάντα που πρεσβεύει την ασφάλεια, την ποιότητα και το στυλ. Πρόκειται για κλασική γυναικεία τσάντα χειρός με εσωτερικό πλέγμα ασφαλείας, ανιχνευτή τοποθεσίας, αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης επισήμανσης ραδιοσυχνοτήτων (rfid tags). Η ομάδα "Collar Pet" πρότεινε ένα έξυπνο κολάρο παρακολούθησης όλων των δραστηριοτήτων ενός κατοικιδίου, το οποίο επιπλέον συνδέεται με αυτόματο μηχάνημα παροχής τροφής. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με τη χρήση εφαρμογής.

Οι δύο πρώτες ομάδες "ParkAllou' και "Μr. Bin", με απόφαση του μέλους της κριτικής επιτροπής κ. Γιώργου Καμέτα, επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, πέρασαν ήδη στη 2η φάση του διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για το 2018.

Προσκεκλημένος του ΣΕΝ/JA Greece στο διαγωνισμό ήταν και ο Φάνης Κουτουβέλης για να παρουσιάσει το δικό του success story στους επίδοξους start-uppers ως συνιδρυτής του i-Kiosk και CEO της Ιntale, της εταιρείας που οργανώνει με τη χρήση cloud λογισμικού τα καταστήματα εντατικής λιανικής (περίπτερα, mini markets κ.ά.).  Οι φοιτητές εντυπωσιάσθηκαν και πήραν θάρρος, όταν ο 30χρονος επιχειρηματίας τόνισε ότι ξεκίνησε τη δική του start-up, στην ηλικία τους, με μόλις 50 ευρώ και σήμερα η εταιρεία του έχει λάβει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων και εξαπλώνεται στην παγκόσμια αγορά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υποστήριξη του δικτύου Enterprise Europe Network και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η εταιρεία Intale αναγνωρίστηκε ως μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στην Ευρώπη, μέσω του προγράμματος SME Instrument, και επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε αγορές του εξωτερικού.

Άλλη μία ιστορία φοιτητικής επιτυχίας παρουσιάσθηκε στη διάρκεια του διαγωνισμού από τον Παναγιώτη Πατίκο, φοιτητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Π. Πατίκος, που είχε πάρει μέρος στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece όταν ήταν μαθητής Λυκείου, τόνισε ότι απέκτησε πολύτιμες δεξιότητες οι οποίες τον βοήθησαν πολύ και σε διεθνείς πρακτικές που παρακολούθησε, όπως του ομίλου Libra.

Οι Έλληνες φοιτητές ανέπτυξαν τις πρωτοποριακές ιδέες τους και διαγωνίσθηκαν στο πλαίσιο του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up» του Junior Achievement Europe που διδάσκεται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15,000 φοιτητών. Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών στην Ελλάδα με 200 φοιτητές από 5 Πανεπιστήμια.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το πρόγραμμα "JA Start Up" υλοποίησε ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN),  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Κωνσταντίνος Φούσκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο καθηγητής κ. Αθανάσιος  Κυριαζής, πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Aσφαλιστικής Επιστήμης, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η κα Αδαμαντία Πατέλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο η Δρ. Μαρία Γκούσια – Ρίζου καθηγήτρια της  Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. 

Η ομάδα "ParkAllou" διαγωνίσθηκε στο Ελσίνκι μαζί με 18 ομάδες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία, Φιλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα κ.α.).  Ο διαγωνισμός "Εnterprise Challenge 2017" πραγματοποιήθηκε από το Junior Achievement Europe και το JA Φιλανδίας το διήμερο 28 με 29 Ιουνίου και αποτελεί την κατάληξη του Πανευρωπαϊκού Φοιτητικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «JA Start Up» που υλοποιείται σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15,000 φοιτητών. Η ελληνική και οι υπόλοιπες ομάδες έδωσαν τρείς συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή και πραγματοποίησαν μία επίσημη παρουσίαση 4 λεπτών. Νικήτρια ομάδα του Διαγωνισμού κρίθηκε η INTACT από τη Μάλτα, παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο σύστημα για ενίσχυση της ασφάλειας των μοτοσικλετιστών.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece είναι μέλος του παγκόσμιου, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μέγας χορηγός του ΣΕΝ/JA Greece είναι η MetLife.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΟΠΑ, Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, Enterprise Challenge 2017, EKT