Hλεκτρονική διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές από τον 'Εύδοξο'

Μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές παρουσιάστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η υπηρεσία 'Εύδοξος' (http://www.eudoxus.gr), η οποία έχει ήδη μπει σε λειτουργία, είναι ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που προσφέρει πλήρη ενημέρωση των φοιτητών για τα διαθέσιμα συγγράμματα σε κάθε μάθημα και δυνατότητα άμεσης δήλωσης και παραλαβής τους, επισπεύδοντας τις έως τώρα χρονοβόρες διαδικασίες και περιορίζοντας τη σπατάλη πόρων.

Ο 'Εύδοξος' αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων, όπου καταγράφονται όλα τα συγγράμματα που προτείνονται από κάθε Πανεπιστήμιο, από κάθε Σχολή, για κάθε μάθημα από κάθε καθηγητή και επίσης περιλαμβάνονται μερικές χιλιάδες συγγράμματα τα οποία είναι ψηφιοποιημένα και η χρήση τους είναι δωρεάν. Ο φοιτητής θα μπορεί με τον κωδικό του να μπει και να δει τα συγγράμματα που υπάρχουν στα μαθήματά του, να τα παραγγείλει ηλεκτρονικά και αμέσως να ξέρει το σημείο διάθεσης από το οποίο θα τα παραλάβει.

Η νέα αυτή υπηρεσία θα επιτρέψει σε 400.000 και πλέον φοιτητές να έχουν το σύγγραμμα το οποίο επιλέγουν έγκαιρα, χωρίς παράλογες καθυστερήσεις και ουρές. Επιπλέον, η υπηρεσία 'Εύδοξος' θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια της διαδικασίας, εφόσον θα ανακοινώνονται δημοσίως τα συγγράμματα που προτείνει ο κάθε διδάσκων, αλλά και εξορθολογισμό του κόστους, δίνοντας τέλος στη σπατάλη βιβλίων και συγγραμμάτων. Παράλληλα, ο 'Εύδοξος' θα ανοίξει τον δρόμο για τις επιστημονικές και διαδικτυακές κοινότητες φοιτητών και διδασκόντων, αλλά και για την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών συγγραμμάτων.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε άλλες δύο τεχνολογικές δράσεις. Πρόκειται για τη νέα υπολογιστική υποδομή του Υπουργείου Παιδείας, η οποία βασίζεται στην Τεχνολογία 'Cloud Computing', αλλά και για τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μετεγγραφών των φοιτητών η οποία βρίσκεται σε λειτουργία στη διεύθυνση meteggrafes.minedu.gov.gr και, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα επιτρέψει σχεδόν στο 95% των αιτούντων φοιτητών να ολοκληρώσουν τη μετεγγραφή τους μέσω του υπολογιστή τους, χωρίς καθυστερήσεις που οδηγούσαν σε απώλειες ακαδημαϊκών εξαμήνων.

Όσον αφορά το νέο υπολογιστικό κέντρο του Υπουργείου Παιδείας, το Data Center ακολουθεί πρωτοποριακό σχεδιασμό, χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής και στοχεύει να εξυπηρετεί όλη την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χώρας, προσφέροντας υπολογιστική ισχύ σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα, τόσο σε επίπεδο φοιτητή ή ερευνητή, όσο και σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών, με βάση το μοντέλο του cloud computing. Η τελευταία αυτή δράση έχει και περιβαλλοντική διάσταση, καθώς επιτρέπει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.