Η Ελλάδα Καινοτομεί: Διαγωνισμός εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας

Μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας με σύνθημα 'Η Ελλάδα Καινοτομεί' και στόχο την κινητοποίηση δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας και την ανάδειξη της προοπτικής και της δημιουργίας στη χώρα μας, ανέλαβε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε συνεργασία με την Eurobank EFG. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας απευθύνεται σε μεμονωμένους ερευνητές, ερευνητικές ομάδες, ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η καινοτομία, που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Ο διαγωνισμός σκοπεύει να αναδείξει προϊόντα εφαρμοσμένης έρευνας και προϊόντα ή υπηρεσίες καινοτομίας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Παράλληλα, αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα, τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τους ερευνητές και τους φορείς καινοτομίας.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο κατηγορίες βραβείων: μία για την Εφαρμοσμένη Έρευνα (αφορά ερευνητικό αποτέλεσμα ώριμο για εμπορική αξιοποίηση σε οποιονδήποτε τεχνολογικό ή εμπορικό κλάδο και ενθαρρύνονται ιδιαίτερα υποψηφιότητες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, της βιώσιμης ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας) και μια για την Καινοτομία (αφορά προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν ουσιαστικά στοιχεία καινοτομίας, ανεξάρτητα αν ο υποψήφιος τα έχει ήδη εφαρμόσει στην αγορά, και τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, της βιώσιμης ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας).

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, 'Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η καινοτομία, όπως και η ανάπτυξη γνώσης, υστερεί. Όμως, στο υπέδαφος της κοινωνίας μας υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού. Πολλοί νέοι, πολλοί επιχειρηματίες, πολλοί επαγγελματίες αποτινάσσουν τα δεσμά της αδιαφορίας και της αβελτηρίας, αντιστέκονται στις σειρήνες των εύκολων επιλογών και διαπρέπουν με σκληρή δουλειά, φαντασία και συνέπεια. Νιώθουν πόσο αναγκαίο είναι να ξαναγίνουμε μία κοινωνία δράσης και δυναμικής προσαρμογής, ικανή να αναμετρηθεί με το μέλλον. Μερικά απ' αυτά τα κοιτάσματα χρυσού επιδιώκει να φέρει στην επιφάνεια ο διαγωνισμός εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας '.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος δήλωσε: 'Η πρωτοβουλία μας υπαγορεύεται από την ισχυρή μας πεποίθηση πως η καινοτομία, οι νέες ιδέες, η επένδυση στη γνώση και την έρευνα, πρέπει να αξιοποιούνται και να βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στην παραγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Έτσι μόνον, ενισχύονται και αναβαθμίζονται συνεχώς η παραγωγικότητα, η ποιότητα, η προστιθέμενη αξία και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουμε με γνώμονα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός διεθνούς περιβάλλοντος που εξελίσσεται ραγδαία και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό'.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά, μέσα από ειδικά διαμορφωμένο διαδικτυακό τόπο (www.kainotomeis.gr), το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Μετά από διαδικασία αξιολόγησης από το Επιστημονικό Συμβούλιο του διαγωνισμού θα επιλεγούν οι 20 καλύτερες υποψηφιότητες (10 για κάθε κατηγορία), με κριτήρια, μεταξύ άλλων, τη διεθνή πρωτοτυπία, τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης και τη συμβολή στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της χώρας. Οι ιδέες που θα αναδειχθούν σε αυτό το προκριματικό στάδιο, θα προβληθούν στο ευρύ κοινό και την επιχειρηματική κοινότητα μέσω σειράς δράσεων.

Η τελική κατάταξη ανάμεσα στις 20 καλύτερες υποψηφιότητες θα προκύψει μετά και από προφορική αξιολόγηση από τους επιστήμονες της επιτροπής, κατά την οποία θα επιλεγούν οι 4 ιδέες (δυο για κάθε κατηγορία) που θα αναδειχθούν οι νικήτριες του διαγωνισμού. Το πρώτο βραβείο κάθε κατηγορίας θα αποσπάσει 15.000 ευρώ, το δεύτερο 8.000 ευρώ, ενώ το χρηματικό έπαθλο θα συνοδεύεται και από τιμητική πλακέτα. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στον δικτυακό τόπο του διαγωνισμού www.kainotomeis.gr.