Διεθνές βραβείο για τη βιβλιοθήκη-πρότυπο της Βέροιας από το Ίδρυμα Gates

Με μια παγκόσμια διάκριση επιβραβεύτηκε το σημαντικό έργο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ως επιτυχημένο πρότυπο βιβλιοθήκης που αξιοποιεί δημιουργικά τις υπηρεσίες πληροφόρησης και τις νέες τεχνολογίες για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών ων κατοίκων της περιοχής. Η Βιβλιοθήκη απέσπασε το βραβείο 'Πρόσβαση στη Μάθηση 2010' του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, συνοδευόμενο από χρηματική χορηγία 1.000.000 δολαρίων, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Η υποψηφιότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας ήταν μια από τις τρεις που είχαν επιλεγεί για την τελική φάση αξιολόγησης από 250 και πλέον υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο. Η αξιολόγηση έγινε από εξωτερικούς (αλλοδαπούς) αξιολογητές του Ιδρύματος.

Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας αποτελεί κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό αποθετήριο γνώσης: είναι ένα ζωτικό κέντρο πολιτισμού, γνώσης, ψυχαγωγίας, συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους κατοίκους, κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας. Το προσωπικό της, με πρωτεργάτη τον διευθυντή της κ. Ιωάννη Τροχόπουλο, κατανόησε από νωρίς τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Το 1992, ο κατάλογος της βιβλιοθήκης ήταν ήδη πλήρως αυτοματοποιημένος. Το 1996 έγινε η πρώτη βιβλιοθήκη της Ελλάδας που πρόσφερε στους επισκέπτες της δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστές και στο Διαδίκτυο. Το 1997, ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη με δικό της δικτυακό τόπο.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Βιβλιοθήκη έχει αποτελέσει, με την προσήλωσή της στην καινοτομία και τον πειραματισμό, πρότυπο για άλλες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίως. Αποστολή της είναι όχι απλά να παρέχει πρόσβαση στη γνώση, αλλά να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων της περιοχής. 'Δεν στηρίξαμε την υπηρεσία μας στην παροχή βιβλίων. Βασιστήκαμε στην ιδέα ότι παρέχουμε υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και απολαυστική', τονίζει ο κ. Τροχόπουλος.

Με εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εξειδικευμένο λογισμικό και με το εξυπηρετικό προσωπικό της, έχει εφοδιάσει νέους ανθρώπους με τα κατάλληλα εργαλεία για την αγορά εργασίας, έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών της πόλης, έχει βοηθήσει επιχειρηματίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και μετανάστες να προσαρμοστούν πιο εύκολα και ευχάριστα στο νέο τους περιβάλλον.

Τον Απρίλιο του 2009 ένα νέο τμήμα για παιδιά και εφήβους, τα 'Μαγικά Κουτιά', πρόσφερε στους νεαρούς επισκέπτες έναν όμορφο και φιλικό χώρο που προωθεί το ενδιαφέρον για τη γνώση και τα εξοικειώνει ευχάριστα και δημιουργικά με την έννοια της βιβλιοθήκης. Στα 'Μαγικά Κουτιά' τα παιδιά μπορούν να ακούσουν μουσική και ιστορίες, και να διαβάσουν, να παίξουν στον εξωτερικό χώρο, να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές με ειδικά προγράμματα και παιχνίδια για παιδιά, να παρακολουθήσουν εργαστήρια και δραστηριότητες που οξύνουν το πνεύμα και τη δημιουργικότητα.

Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας εξυπηρετεί τους 50.000 και πλέον κατοίκους της Βέροιας και ακόμα 130.000 πολίτες των γύρω περιοχών, παρέχοντάς ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών και πληροφόρησης, με δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο. Προσεγγίζει, παράλληλα, ανθρώπους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η βιβλιοθήκη θα αξιοποίησει το χρηματικό ποσό του βραβείου για να επεκτείνει το δίκτυο βιβλιοθηκών της, να αναβαθμίσει την υποδομή της στον τομέα της πληροφορικής, να αναπαράγει την ιδέα των Μαγικών Κουτιών σε ολόκληρο το κύριο κτήριό της και σε όλα τα νέα παραρτήματα, καθώς και να επεκτείνει την επίδρασή της πέρα από την περιοχή μέσα από ιστοσελίδες και κοινωνι΄κη δικτύωση. Στα μελλοντικά σχέδιά της είναι η συνεργασία με τους δήμους του Μακροχωρίου και του Αγίου Γεωργίου για τη δημιουργία νέων τμημάτων, βασισμένων στο μοντέλο της Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο βραβείο 'Πρόσβαση στην Μάθηση' ('Access to Learning Award (ATLA)') του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και άλλων οργανισμών, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, για την παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες διεθνώς (Global Libraries Initiative), η οποία προσπαθεί να καταστήσει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και των ευκαιριών, προσβάσιμα σε όλους και, κυρίως, σε φτωχά και μειονεκτούντα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.