Online ενημέρωση για την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας

03.08.2004

Τις πραγματικές τιμές της υπεριώδους ακτινοβολίας στην Ελλάδα καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να πληροφορούνται οι επισκέπτες του δικτυακού τόπου http://lap.phys.auth.gr/uvindex. Η ενημέρωση παρέχεται, στα ελληνικά και αγγλικά, από επιστήμονες του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο δείκτης UV είναι ένα μέγεθος το οποίο καθιερώθηκε διεθνώς ως ένα απλό μέσο έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως για παράδειγμα η θερμοκρασία εκφράζει το πόσο ζεστή ή κρύα είναι η ατμόσφαιρα. Πραγματικές τιμές του δείκτη UV, αλλά και προβλέψεις για την επόμενη ημέρα, ανακοινώνονται από τα μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο σχεδόν σε όλες της χώρες. Για τον υπολογισμό της υπεριώδους ακτινοβολίας στην Ελλάδα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δεδομένα από δορυφόρους και από σταθμούς μέτρησης που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στη σχετική ενότητα του τόπου, παρέχονται οι προγνώσεις του δείκτη UV για την επόμενη ημέρα, κατά περιοχές και χρονική περίοδο της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα), ενώ δίνεται η αντιστοιχία του δείκτη UV σε χρόνο ασφαλούς έκθεσης για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, στο δικτυακό τόπο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν, μεταξύ άλλων, χρήσιμες πληροφορίες για τους διάφορους τύπους δέρματος και τα εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο, για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν όσοι εκτίθενται στον ήλιο προκειμένου να προφυλάξουν το δέρμα και τα μάτια τους, καθώς και για τους δείκτες προστασίας που έχουν τα αντηλιακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από συμφωνία των υπευθύνων του δικτυακού τόπου με την Οργανωτική Επιτροπή του ΑΘΗΝΑ 2004, το περιεχόμενο του τόπου διατίθεται δωρεάν στους αθλητές που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται, ανά πάσα στιγμή, σχετικά με την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στη διάρκεια των αγώνων.