Αναβαθμισμένη λειτουργία της τεχνικής και επιστημονικής Bιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου

19.12.2003

Η τεχνική και επιστημονική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί και πάλι, από τον Νοέμβριο του 2003, σε νέες τριώροφες εγκαταστάσεις, με εμπλουτισμένο έντυπο, οπτικοακουστικό και ψηφιακό υλικό και αναβαθμισμένες λειτουργίες που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες. 

Συγκεκριμένα, το έντυπο υλικό της Βιβλιοθήκης υπερβαίνει τους 45.000 τόμους βιβλίων και τους 400 τίτλους περιοδικών, ενώ αναπτύσσονται σταδιακά συλλογές ψηφιακού υλικού, όπως συλλογές βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών περιοδικών και βιβλίων. Επίσης, υπάρχει στη διάθεση των αναγνωστών οπτικοακουστικό υλικό που σήμερα ανέρχεται σε 270 DVDs/CD-ROMs εκπαιδευτικού περιεχομένου και 210 βιντεοκασέτες.

Η αναζήτηση του υλικού γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου OPAC, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω υπολογιστών σε κάθε όροφο της Βιβλιοθήκης, αλλά και από το δικτυακό τόπο του Ιδρύματος. Οι θεματικές κατηγορίες που καλύπτονται αφορούν την Τεχνολογία και τις Εφαρμοσμένες Επιστήμες, με έμφαση σε Πληροφορική, Ηλεκτρονική, Τηλεπικοινωνίες και Υλικά, Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Ναυτιλία, Γεωργία και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ελληνική Ιστορία, Λογοτεχνία και Τέχνη.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου παρέχεται δωρεάν στους χρήστες πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δυνατότητα χρήσης προγραμμάτων λογισμικού. Επιπλέον, εξειδικευμένο προσωπικό διοργανώνει εισαγωγικά μαθήματα για τη χρήση των υπολογιστών και του Διαδικτύου. 

Σημειώνεται πως η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί από το 1966, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ λειτουργεί ως δανειστική για τα μέλη της που φτάνουν σήμερα τα 37.000. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής (από Δευτέρα έως Πέμπτη: 8:30-20:00, Παρασκευή: 8:30-15:00, Σάββατο: 8:30-14:00).