O 'Δαίδαλος' βραβεύει καινοτόμες τεχνολογικές κατασκευές μαθητών

21.11.2003

Δέκα καινοτόμες τεχνολογικές κατασκευές μαθητών από Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια και Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 'Δαίδαλος 2002-2003', το οποίο ολοκληρώθηκε με Πανελλήνια Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2003.

Το πρόγραμμα 'Δαίδαλος' υλοποιείται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διοργανώνεται δε σε ετήσια βάση (από το σχολικό έτος 2001-02 έως το 2005-06), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), με συγχρηματοδότηση από το Γ'' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος πραγματοποιείται σε κάθε διοικητική περιφέρεια της Ελλάδας. Οι κατασκευές αξιολογούνται από περιφερειακές επιτροπές υποστήριξης και οι καλύτερες επιλέγονται για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες για την ανάπτυξή τους. Στη συνέχεια, τα ολοκληρωμένα έργα διαγωνίζονται σε επίσημες εκθέσεις της περιφέρειας και αυτά που διακρίνονται καταλήγουν, τελικά, στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στο φετινό πανελλήνιο διαγωνισμό συμμετείχαν 74 έργα από 43 πόλεις της Ελλάδας, κατασκευασμένα από περίπου 370 μαθητές με τη βοήθεια 148 καθηγητών. Τα συγκεκριμένα έργα είχαν διακριθεί για την πρωτοτυπία και εφευρετικότητά τους σε 12 περιφερειακές εκθέσεις. Οι δέκα τελικοί νικητές, που βραβεύτηκαν με ένα ταξίδι στη Γερμανία, είναι:

  • Διάταξη Συστήματος MOTRONIC (WEBER-MARELLI-I.A.W.) και Μετρήσεις Συστήματος (2ο TEE Κιάτου)
  • Ζούμε Μαζί (αναπηρικό αμαξίδιο από το 1ο ΣΕΚ Ελευσίνας)
  • CD-ROM για Παραδοσιακά Ελληνικά Όργανα Μουσικής (ΤΕΕ Αλίμου)
  • Κράνος και Ασφάλεια (5ο ΣΕΚ - 3ο ΤΕΕ Νέας Φιλαδέλφειας)
  • Υψηλή Τεχνολογία σε Νεοκλασικό Κτίριο (αυτονομία ενέργειας, συναγερμοί, cameras, αυτοματισμοί από το ΣΕΚ Χαλκίδας)
  • Αυτόματος Ανελκυστήρας με Σύστημα Απεγκλωβισμού (1ο ΣΕΚ - 6ο ΤΕΕ Αθηνών)
  • Ηλεκτρονική Κλειδαριά Ασφάλειας σε Συνεργασία με Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα (1ο ΤΕΕ Μυτιλήνης)
  • Κατασκευή Καλλιτεχνικών Πρόσθετων Χτενισμένων Μαλλιών (ΠΟΣΤΙΣ από 3ο ΤΕΕ/ΣΕΚ Δράμας)
  • Λιλιπούτεια Αγορά (γωνιά δημιουργικής και εποικοδομητικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας από το 2ο ΤΕΕ Χαλανδρίου)
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Υδραυλικό Ανελκυστήρα (PLC & INVERTER από 1ο ΤΕΕ Κατερίνης).

Σημειώνεται πως έργα που έχουν βραβευτεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς έχουν ήδη ζητηθεί για εμπορική αξιοποίηση. Για το έργο που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον περσινό διαγωνισμό, μια τέντα που ανοιγοκλείνει αυτόματα ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για ευρεσιτεχνία, ενώ η Πυροσβεστική έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον τηλεκατευθυνόμενο ανιχνευτή που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα 'Δαίδαλος 2003-2004' είναι η 15η Δεκεμβρίου 2003. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Τηλ.: 210 7299972
Fax: 210 7299984
E-mail: deprogr@ein.gr