Μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι νικητές του IST Grand Prize

04.11.2003

Μια μικροσκοπική κάμερα υψηλών επιδόσεων, ένα σύστημα μη επεμβατικής χειρουργικής και μια κινητή πλατφόρμα μεταφοράς περιεχομένου πολυμέσων είναι οι νικητές των βραβείων IST Grand Prize που απονεμήθηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 2 Οκτωβρίου 2003. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, Τεχνολογίας και Μηχανικής Euro-CASE, με την υποστήριξη και χορηγία του Προγράμματος 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο ελβετικό κέντρο ηλεκτρονικής και μικροτεχνολογίας CEDES για την ανάπτυξη της μικροσκοπικής κάμερας ESPROS, η οποία έχει τη δυνατότητα λήψης τρισδιάστατων εικόνων σε πραγματικό χρόνο, με ταχύτητα τηλεοπτικών σημάτων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της CEDES, η κάμερα αυτή μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τα συστήματα ασφαλείας σε τομείς όπως οι μεταφορές και κατασκευές, παρέχοντας στους οδηγούς και στους χειριστές μηχανών μια ακριβή τρισδιάστατη εικόνα του εξωτερικού περιβάλλοντος.  

Η χειρουργική τεχνική ExAblate 2000 της ισραηλινής εταιρείας InSightec ήταν επίσης ανάμεσα στους νικητές του IST Grand Prize. Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει την εκπομπή εστιασμένης υπερηχητικής ενέργειας σε συγκεκριμένα τμήματα του σώματος για την αφαίρεση όγκων, χωρίς τομές και επιδράσεις στους περιβάλλοντες ιστούς.

Η εφαρμογή ePAGE της αγγλικής εταιρείας Picsel Technologies , που απέσπασε το τρίτο βραβείο, αφορά μια κινητή πλατφόρμα μεταφοράς περιεχομένου πολυμέσων που επιτρέπει σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές να δουν, να επεξεργαστούν και να τυπώσουν ηλεκτρονικό περιεχόμενο από σελίδες του Διαδικτύου, αρχεία και βίντεο. Η εύκολη χρήση της εφαρμογής ακόμα και από μη-εξειδικευμένους χρήστες, κατατάσσει το ePAGE στις πρώτες εφαρμογές 'πέρα από τα όρια των PC'.  

Σημειώνεται πως και οι τρεις εφαρμογές που βραβεύτηκαν έχουν αναπτυχθεί από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ενώ συνολικά το 80% των υποψηφιοτήτων για το IST Grand Prize προέρχονται από ΜΜΕ.