CEFAEL: Συλλογές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Διαδίκτυο

13.05.2003

Οι εκδόσεις της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας είναι πλέον διαθέσιμες σε ψηφιακή μορφή στη νέα ηλεκτρονική πύλη CEFAEL (Collections de l''Ecole Francaise d''Athenes Εn Ligne) που εγκαινιάστηκε στις 9 Απριλίου 2003. Η CEFAEL παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε περισσότερους από 500 τόμους (250.000 σελίδες) ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 150 χρόνια από περισσότερους από 1.100 συγγραφείς. 

Στόχος της πύλης, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων του CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) για τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ έρευνας και πολίτη στην κοινωνία της γνώσης, είναι τόσο η αξιοποίηση και ανάδειξη της γαλλικής επιστημονικής κληρονομιάς όσο και η ανάπτυξη βιβλιοθηκονομικών εργαλείων και τεχνολογιών αυτοματοποιημένης παραγωγής και ρομποτικής επεξεργασίας. 

Για την εκπλήρωση του διττού αυτού στόχου, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πύλης CEFAEL βασίστηκε στη διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία εμπειρογνωμόνων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. 

Η CEFAEL παρέχει σήμερα πρόσβαση σε εκδόσεις ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, περιλαμβάνοντας τις βιβλιοθήκες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας και της Ρώμης, ενημερωτικά δελτία για ελληνικές μελέτες, εργασίες σχετικά με τις ανασκαφές στους Δελφούς και τις αρχαιολογικές αποστολές στη Δήλο, γαλλο-ελληνικές έρευνες, εκθέσεις για μνημεία και τοποθεσίες, εργασίες σχετικά με τις επιγραφές, διατριβές, καθώς και μελέτες που αφορούν την Κύπρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Θάσο. 

 

Links