Σεμινάριο για το Ανοικτό Λογισμικό και τη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρηματικών στρατηγικών

Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι που μπορεί να συνδυαστεί ο ανοικτός κώδικας με τη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρηματικών στρατηγικών και οι τρόποι οικοδόμησης και διατήρησης μιας κοινότητας γύρω από την επιχείρηση, αναλύοντας συγχρόνως θέματα διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων και πατέντων.

Σεμινάριο με θέμα «Best practices for businesses in the Open Source ecosystem» και εισηγητή τον Mirko Boehm διοργανώνουν την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 (18:00, Αίθουσα Σεμιναρίων του ΕΙΕ, Bασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) η ομάδα εργασίας για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα της ΕΕΛ/ΛΑΚ και το Enterprise Europe Network-Hellas. Tην εκδήλωση υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas.

Στόχος του δίωρου σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι που μπορεί να συνδυαστεί ο ανοικτός κώδικας με τη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρηματικών στρατηγικών και οι τρόποι οικοδόμησης και διατήρησης μιας κοινότητας γύρω από την επιχείρηση, αναλύοντας, συγχρόνως, θέματα διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων και πατέντων.

Οι εφαρμογές ανοικτού λογισμικού έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο zdnet το 78% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί και βασίζεται σε κάποιο έργο ανοικτού λογισμικού, ενώ όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις πληροφορικής στηρίζονται σε λύσεις ανοικτού λογισμικού για κρίσιμες επιχειρηματικές λειτουργίες. Για να γίνει βιώσιμο, όμως, ένα τέτοιο επιχειρηματικό μοντέλο χρειάζονται και άλλα βήματα σχεδιασμού εκτός από το ίδιο το λογισμικό.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

• Παρουσίαση του Enterprise Europe Network-Hellas
• Cooperative and competitive business strategies in Open Source: This session discusses the relation between the free products of communities and the products and services provided by commercial companies.
• The role of IP rights (copyright, trademarks, patents) in relation to Open Source: The combination of commonly owned Open Source products and commercial activities puts questions of ownership at the center of attention. This session discusses approaches of managing shared and private ownership of products.
• Governance practises communities apply that businesses need to adhere to: This session aims at helping businesses navigating the interaction with communities and to bridge the cultural gap.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται όμως να συμπληρωθεί η φόρμα εγγραφής.

Ο Mirko Boehm είναι  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Endocode και ειδικεύεται στην καθοδήγηση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για σύνθετες προσπάθειες ανάπτυξης λογισμικού, για τη χρήση των προϊόντων και μεθόδων ανοικτού κώδικα σε οργανισμούς, καθώς και για θέματα που σχετίζονται με λογισμικό μιας επιχειρηματικής στρατηγικής και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Συμμετέχει στο Open Invention Network ως υπεύθυνος του Linux System Definition, το οποίο καθορίζει το τεχνικό πεδίο της εφαρμογής των μη επιθετικών ευρεσιτεχνιών. Επιπλέον, διεξάγει έρευνα για τον ανοικτό κώδικα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

www.ekt.gr, with information from ΕΕΛ/ΛΑΚ