Νέο πλαίσιο για την έρευνα, την τεχνολογία και την παιδεία προτείνει Διυπουργική Επιτροπή

15.11.2005

Την αναθεώρηση του νομοθετικού και οργανωτικού πλαισίου για την έρευνα, την τεχνολογία και την παιδεία εξετάζει η νέα Διυπουργική Επιτροπή που συγκροτήθηκε πρόσφατα από τα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης. Στην Επιτροπή συμμετέχουν 13 εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και δημόσιων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας, με συντονιστή το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Α. Καραμάνο και αναπληρωτή το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλά.

Στόχος της Επιτροπής είναι η αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων για τη διοίκηση και τη χρηματοδότηση της έρευνας, με βάση τις μελέτες του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ και το ρόλο των πανεπιστημίων στη στρατηγική της Λισσαβόνας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης, προτεραιότητες είναι: η ουσιαστική ένταξη των ερευνητικών κέντρων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, η προώθηση της συνεργασίας ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας με την αξιοποίηση των υποδομών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής σε διεθνείς ερευνητικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, ο Υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας υπογράμμισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο για την έρευνα δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της νέας εποχής και της νέας γνώσης. Η Διυπουργική Επιτροπή συγκεντρώνει το καλύτερο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα της έρευνας, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και να αξιοποιήσει τους πόρους της με βάση την αξιοκρατία, την αξιολόγηση, την ποιότητα και την αριστεία.

Η Υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου τόνισε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα κινείται με βάση τις αρχές της Λισσαβόνας για την Κοινωνία της Γνώσης, ώστε η έρευνα και η επιστημονική γνώση να ανταποκρίνεται σε καλύτερα διεθνή επίπεδα.

Οι πρώτες προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευτούν τους επόμενους μήνες.