Νέος κύκλος ομιλιών για επίκαιρα ιατρικά θέματα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Με επίκαιρα ιατρικά θέματα καθώς και θέματα που αφορούν την πρόληψη και θεραπεία ορισμένων παθήσεων συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος ομιλιών 'Κοινωνία και Υγεία V' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Ο νέος κύκλος ομιλιών, που αποσκοπεί στην ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού, περιλαμβάνει οκτώ θεματικές ενότητες και πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2005.

Διακεκριμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν θέματα που ενδιαφέρουν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για την αιτιοπαθογένεια των νόσων, που απορρέουν από τα επιτεύγματα των βασικών επιστημών, προχωρώντας στην περιγραφή της κλινικής τους εικόνας και καταλήγοντας στο τι γνωρίζουμε σήμερα για τη θεραπεία αλλά για την αποφυγή τους.

Η θεματολογία είναι ευρεία και καλύπτει τον καρκίνο του μαστού, έναν από τους πιο συχνούς κακοήθεις όγκους (την κλινική του εικόνα, τη σημασία των οιστρογόνων στην εμφάνισή του καθώς και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του), τις αιματολογικές παθήσεις, όπου η μοριακή βιολογία έχει συμβάλει σημαντικά στο να αναπτυχθεί στοχευμένη θεραπεία συγκεκριμένων λευχαιμιών, και τα αναπνευστικά νοσήματα, τα οποία έχουν επιταθεί λόγω της αύξησης των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Επίσης, το πρόγραμμα έχει διευρυνθεί με τέσσερις θεματικές ενότητες που αναφέρονται στις παθήσεις των οστών και αρθρώσεων. Οι ομιλίες οργανώνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και το Κολλέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών στο πλαίσιο της 'Δεκαετίας παθήσεων οστών και αρθρώσεων'.

Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με την ενδιαφέρουσα ενότητα 'Η θεραπευτική προσέγγιση μέσω της σχέσης Νους-Σώμα', που αντανακλά τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω της τέχνης και της δημιουργικής έκφρασης.

Συγκεκριμένα, μετά την πρώτη εκδήλωση με θέμα 'Οστεοπόρωση' που πραγματοποιήθηκε στις 1 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:
α) 'Παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού: Σύγχρονες αντιλήψεις', Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2005,
β) 'Τραύμα', Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005,
α) 'Η συμβολή της μοριακής βιολογίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου', Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005,
β) 'Παθήσεις σπονδυλικής στήλης', Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2005,
γ) 'Νέες επιστημονικές αντιλήψεις για τα αναπνευστικά νοσήματα', Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2005,
δ) 'Αρθρίτιδες', Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005,
ε) ' Η θεραπευτική προσέγγιση μέσω της σχέσης Νους-Σώμα', Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2005.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας' του ΕΙΕ, Βασ. Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα, με ώρα έναρξης 19.30΄ και ελεύθερη είσοδο.

Πληροφορίες:
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
τηλ.: 210 7273501 (Ε. Γραμματικοπούλου),
e-mail: gramma@eie.gr,
http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/2005-2006/koinonia-ygeia.pdf

Μάθετε Περισσότερα