Βραβεία για τις ηλεκτρονικές αδελφοποιήσεις ευρωπαϊκών σχολείων

Περισσότεροι από 200 μαθητές και εκπαιδευτικοί παρευρέθηκαν στην απονομή των πρώτων ελληνικών βραβείων 'eTwinning', της διευρωπαϊκής δράσης για την ηλεκτρονική αδελφοποίηση σχολείων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες μέσω Διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Η καινοτόμος δράση eTwinning αποτελεί έναν από τους τέσσερις άξονες της πρωτοβουλίας eLearning και στοχεύει στην πλήρη, συστηματική και διαρκή συνεργασία των ευρωπαϊκών σχολείων, καθώς και στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολυγλωσσικού και πολυπολιτισμικού κοινωνικού μοντέλου. Η δράση έχει ήδη προσελκύσει 7.935 σχολεία από 27 ευρωπαϊκά κράτη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 519 συνεργασίες. Η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες δέκα θέσεις σε συμμετοχές.

Στο πλαίσιο της eTwinning, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την εκπαιδευτική κουλτούρα άλλων λαών, να μάθουν συνεργατικά και να δημιουργήσουν φιλίες. Παράλληλα, οι νέοι εξασκούν τις ικανότητές τους στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, οι οποίες βελτιώνουν την παιδαγωγική διαδικασία και προσθέτουν αξία στη συμβατική μάθηση.

Οι πρωτοβουλίες των ελληνικών σχολείων βραβεύτηκαν στη σχετική εκδήλωση, με δώρα συνολικής αξίας 17.000 ευρώ που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, διαδραστικούς πίνακες, τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό λογισμικό. Οι συνεργασίες που βραβεύτηκαν είναι οι ακόλουθες:

- Βραβείο Παιδαγωγικής Καινοτομίας
1ο βραβείο: 'Values in School Life and School Celebrations', 2ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου, CEIP - Tucci της Ισπανίας
2ο βραβείο: 'Library activities', 2ο Γυμνάσιο Κοζάνης, Hojby Skole της Δανίας

- Βραβείο Σχολικής Συνεργασίας
1ο βραβείο: 'Magna Greacia', 1ο Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, Liceo Scientifico 'F. La Cava' της Ιταλίας
2ο βραβείο: 'We mustn't forget', Γυμνάσιο Καβασίλων Ημαθίας, Gymnasium Ceska Lipa της Τσεχίας

- Βραβείο Ψηφιακών Πηγών
1ο βραβείο: 'Culture and Traditions of our Homeland', 2ο ΤΕΕ Ν. Σμύρνης, ICES LEON HUREZ του Βελγίου
2ο βραβείο: 'Olive tree - Olive oil', 8ο Ενιαίο Λύκειο Πάτρας, IPSIA της Ιταλίας

- Ειδική μνεία: Πολυεπίπεδη συνεργασία Γυμνασίου Καβασίλων Ημαθίας και σχολικής μονάδας της Τσεχίας.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση για τα ευρωπαϊκά βραβεία eTwinning θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου 2006, στο Linz της Αυστρίας. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 10η Νοεμβρίου 2005.