Εκδηλώσεις κάτω από τα αστέρια για τους ερευνητές

12.09.2005

Την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια θα έχουν οι επισκέπτες των 'αστρικών πάρτι' που διοργανώνονται στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης, στις 23 Σεπτεμβρίου 2005, με αφορμή τη 'Νύχτα του Ευρωπαίου Ερευνητή'. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το ίδιο βράδυ στο συγκρότημα 'Θαλασσόκοσμος' του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας στην Κρήτη, αλλά και σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Η 'Νύχτα του Ευρωπαίου Ερευνητή' εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 'Ερευνητές στην Ευρώπη 2005', η οποία υλοποιείται από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2005 και περιλαμβάνει περισσότερες από 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να έρθουν οι επιστήμονες πιο κοντά στο ευρύ κοινό, να γίνει πιο ελκυστική η επιστημονική καριέρα για τους νέους και να αυξηθεί η ελκυστικότητα της Ευρώπης ως χώρος εργασίας για τους ερευνητές.

Η 'Νύχτα του Ευρωπαίου Ερευνητή' αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ερευνητικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς, αλλά και δασκάλους, μαθητές και γονείς να ανταλλάξουν απόψεις για τη συνεισφορά των επιστημόνων στην κοινωνία. Βασικό μήνυμα είναι ότι η επιστημονική έρευνα είναι συναρπαστική, με εφαρμογές σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, ενώ οι ίδιοι οι ερευνητές ζουν μια «φυσιολογική» ζωή, έχουν οικογένεια, ελεύθερο χρόνο και ενδιαφέροντα εκτός της επιστήμης.

Οι επισκέπτες του αστρικού πάρτι που διοργανώνεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (από τις 20.00 έως τις 04.00) θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον ουρανό με το διοπτρικό τηλεσκόπιο 25 ιντσών Newall και άλλα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου. Θα πραγματοποιηθούν επίσης διαλέξεις, παρουσιάσεις, αλλά και μουσική συναυλία.

Η αντίστοιχη εκδήλωση στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογιας Θεσσαλονίκης (από τις 20.00 έως τις 23.00) περιλαμβάνει παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τα τηλεσκόπια και την υποστήριξη του συλλόγου ερασιτεχνών αστρονόμων Θεσσαλονίκης, καθώς και μουσική συναυλία.

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και στο Ηράκλειο της Κρήτης (από τις 21.00 έως τις 24.00), με αποκλειστική ξενάγηση «στα παρασκήνια» του Ενυδρείου 'Θαλασσόκοσμος' του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, προβολές ταινιών για τον υποθαλάσσιο κόσμο και μουσική συναυλία.

Εκθέσεις, συναυλίες, 'καφενεία της επιστήμης' και πολλές άλλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκδήλωση στις Βρυξέλλες, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν το πιο προηγμένο ρομπότ στον κόσμο, με το όνομα ASIMO, που έχει αναπτυχθεί με σημαντική συμβολή Ευρωπαίων ερευνητών.