Νέα προκήρυξη ΠΡΑΞΕ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης (spin-off)

07.09.2005

Τη νέα προκήρυξη του προγράμματος ΠΡΑΞΕ που αφορά την υποστήριξη ερευνητικών μονάδων για την προτυποποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων, με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης (spin off), ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη: 20 εκατ. ευρώ) και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 21η Οκτωβρίου 2005.

Η προκήρυξη αφορά εταιρείες - τεχνοβλαστούς, δηλαδή επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί ή πρόκειται να ιδρυθούν για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνογνωσίας που παρήχθησαν είτε από δημόσιους οργανισμούς παραγωγής γνώσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, κ.λπ.), είτε από ερευνητές σε δημόσιους οργανισμούς παραγωγής γνώσης (με τη συμμετοχή ή την έγγραφη συναίνεση του εν λόγω δημόσιου οργανισμού). Στόχος είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε τεχνολογικά καινοτόμα προϊόντα και διαδικασίες.

Η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων δεν θα υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ανά έργο και μπορεί να καλύψει μέχρι και το 50% των ακαθάριστων επιλέξιμων δαπανών, κατ΄ ισομοιρία μετά την καταβολή της αντίστοιχης ιδιωτικής συμμετοχής. Η μέγιστη διάρκεια της ενίσχυσης είναι 30 μήνες και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να εκτείνεται μετά την 30η Αυγούστου 2008.

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν έξοδα για αρχικές επενδύσεις (εδαφικές εκτάσεις, κτίρια, τεχνικά έργα, εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα, έπιπλα, κ.λπ.) και εξειδικευμένες υπηρεσίες παροχής συμβουλών, καθώς και για γενικές δαπάνες εκκίνησης (έξοδα προσωπικού, κ.λπ.).

Βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων είναι η ελκυστικότητα και η καινοτομικότητα του επιχειρηματικού σχεδίου, το χρηματοοικονομικό πλάνο για τη βιωσιμότητα του τεχνοβλαστού και το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Αντώνης Φυσεκίδης (αρμόδιος για το πρόγραμμα)
e-mail: afis@gsrt.gr, τηλ.: 210 7458161
Εστίνα Κετσετζοπούλου (διοικητική υποστήριξη προγράμματος)
e-mail: eketse@gsrt.gr, τηλ.: 210 7458192