Διαγωνισμός και σεμινάρια για επίδοξους αστρονόμους

05.09.2005

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Αστρονομικών Παρατηρήσεων και σειρά διαδραστικών επιστημονικών διαλέξεων διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου 'SkyWatch', πρωτοβουλίας που φιλοδοξεί να δώσει στους νέους της Ευρώπης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας με καινοτόμα και δημιουργικά διεπιστημονικά παιχνίδια.

Το έργο χρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντονιστής είναι η ελληνική εταιρεία Q-PLAN SA, ενώ συμμετέχουν επτά ακόμα ερευνητικοί οργανισμοί από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Ο Επιστημονικός Διαγωνισμός Αστρονομικών Παρατηρήσεων απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (μαθητές μικρότερους από 15 ετών, μαθητές μεταξύ 15 και 18 ετών και ενήλικες) και καλύπτει τα θεματικά πεδία: Ήλιος, Πλανήτες και Δορυφόροι, Αστεροειδείς, Γέννηση και θάνατος των Αστεριών, Γαλαξίες. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιοποιήσουν την πρόσβασή τους σε παρατηρήσεις από ρομποτικά τηλεσκόπια και να αναπτύξουν σχετικά έργα, με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση και επιλογή των δέκα καλύτερων προτάσεων από κάθε ηλικιακή ομάδα για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2005). Στη φάση αυτή οι διαγωνιζόμενοι έχουν, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε ένα δίκτυο τηλεσκοπίων, καθώς και δυνατότητα να παραγγέλνουν παρατηρήσεις για την ανάπτυξη των δικών τους έργων. Τα 30 έργα της δεύτερης φάσης θα παρουσιαστούν σε έκθεση κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επιστήμης 2005, το Νοέμβριο στην Αθήνα, ενώ βραβεία θα απονεμηθούν στο καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας. Για την καλύτερη προετοιμασία των διαγωνιζομένων, έχουν προγραμματιστεί επίσης δέκα Ημέρες Επιστήμης, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούν να συμβουλευτούν ειδικούς επιστήμονες για τα έργα τους. Επιπλέον, το έργο 'Sky Watch' προβλέπει έξι Ημέρες Επιστήμης για το Κοινό, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επιστήμης 2005, όπου θα παρουσιαστούν τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα σε τομείς όπως η Αστρονομία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, κ.λπ.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά επιστημονικά σεμινάρια, με τη μορφή μαθημάτων σε εικονικό σχολείο, που θα καλύπτουν επιστημονικά θέματα και διδακτικό υλικό με θέματα συναφή αυτών του διαγωνισμού, καθώς και αποτελέσματα των επιστημονικών-ερευνητικών σεναρίων των συμμετεχόντων. Περισσότερες πληροφορίες για το Διαγωνισμό και τις Ημέρες Επιστήμης είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του έργου.

Μάθετε Περισσότερα