Διακρίσεις φοιτητών του ΑΠΘ σε διεθνή διαγωνισμό για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Την πρώτη και την τρίτη θέση στον 6ο Διεθνή διαγωνισμό 'Trading Agent Competition (TAC)' για το ηλεκτρονικό εμπόριο κατέλαβαν ομάδες φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στις 1-3 Αυγούστου 2005.

Στόχος του διαγωνισμού, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ πριν από έξι χρόνια, είναι η προώθηση της έρευνας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τομέας που συνδυάζει πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι πολλαπλοί πράκτορες. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες επιστημόνων από διακεκριμένα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, οι οποίοι αναπτύσσουν 'πράκτορες', δηλαδή αυτόνομα ευφυή προγράμματα λογισμικού.

O διαγωνισμός αποτελείται από δύο παιχνίδια-εφαρμογές: Το TAC Classic, όπου οι πράκτορες λογισμικού αντιπροσωπεύουν ταξιδιωτικούς πράκτορες που αγοράζουν πακέτα ταξιδιών (αεροπορικά εισιτήρια, δωμάτια ξενοδοχείων, εισιτήρια για εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, κ.λπ.) σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τα προσφέρουν σε εικονικούς πελάτες. Η ομάδα του ΑΠΘ, με τους Παναγιώτη Tουλή και Διονύση Kεχαγιά, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία αυτή.

Η δεύτερη εφαρμογή, η TAC SMC, προσομοιώνει ένα δυναμικό περιβάλλον αλυσίδων εφοδιασμού προσωπικών υπολογιστών όπου οι πράκτορες ανταγωνίζονται τόσο για την προμήθεια των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή των υπολογιστών, όσο και για την εξασφάλιση παραγγελιών από πελάτες. Στην εφαρμογή αυτή, την τρίτη θέση κατέλαβαν οι Γιάννης Kοντογούνης, Kυριάκος Xατζηδημητρίου και Aνδρέας Συμεωνίδης από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Επικεφαλής των δύο ομάδων, που συμμετείχαν με το όνομα MerTACor, ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Περικλής Μήτκας

Οι βραβευθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.