Νέα προκήρυξη για Διεθνή Συνεργασία στη Βιομηχανική Έρευνα και Δραστηριότητες Ανάπτυξης σε προ-Ανταγωνιστικό Στάδιο

20.07.2005

Τη νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος 'Διεθνής Συνεργασία στη Βιομηχανική Έρευνα και Δραστηριότητες Ανάπτυξης σε προ-Ανταγωνιστικό Στάδιο-2005', με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου 2005, ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η δράση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' (ΕΠΑΝ).

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η συνεργασία με ένα τουλάχιστον φορέα από άλλο κράτος της Ευρώπης ή και άλλης χώρας.

Το πρόγραμμα καλύπτει τους ακόλουθους επιστημονικούς τομείς: Ενέργεια, Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, Τεχνολογίες της Πληροφορίας, Ιατρική και Βιοτεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες-Διαστημική, Τεχνολογίες Λέϊζερ, Γεωργική βιομηχανία-Δασοκομία-Αλιευτική παραγωγή, Τρόφιμα και Ποτά, Νέα Υλικά-Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα, Ρομποτική-Αυτοματισμός, Μεταφορές, Μηχανολογία και Κατασκευές. Θα χρηματοδοτηθούν, δε, δύο τύποι δράσεων:

- Δραστηριότητες βιομηχανικής έρευνας (ΒΕ): οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν νέες γνώσεις για τη βελτίωση των υφιστάμενων ή την ανάπτυξη νέων προϊόντων, μεθόδων ή υπηρεσιών, με υψηλή προστιθέμενη αξία
- Δραστηριότητες ανάπτυξης σε προανταγωνιστικό στάδιο (ΠΡΟ): αφορά την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της βιομηχανικής έρευνας με ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο ή πρόγραμμα για νέα ή βελτιωμένα προϊόντα, μεθόδους παραγωγής και υπηρεσίες. Οι δραστηριότητες μπορούν να συμπεριλάβουν τη δημιουργία πρωτοτύπων για πιλοτική χρήση ή το σχεδιασμό έργων αρχικής επίδειξης που δεν θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς.

Η χρηματοδότηση αφορά έργα με χρονική διάρκεια από 12 έως 18 μήνες, ενώ το ποσό που θα χορηγείται ανέρχεται σε 80.000 - 250.000 ευρώ ανά εγκεκριμένο έργο. Καλύπτονται δαπάνες για προσωπικό, αγορά οργάνων και εξοπλισμού, συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες, αναδιοργάνωση έρευνας (πιστοποίηση, προτυποποίηση, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, άδειες παραγωγής και εκμετάλλευσης, κ.λπ.), ερευνητική ή επιδεικτική δραστηριότητα.

Για έργα βιομηχανικής έρευνας καλύπτεται μέχρι το 50% του κόστους των επιλέξιμων δαπανών, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης που αναλαμβάνει το έργο. Για έργα ανάπτυξης σε προ-ανταγωνιστικό στάδιο η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το 45% των επιλέξιμων δαπανών για τις ΜΜΕ και το 35% για μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Δ/νση Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Γραφείο ΕΥΡΗΚΑ) έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2005. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από επιτροπές εμπειρογνωμόνων, στις οποίες συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι εμπορικών και βιομηχανικών συνδέσμων. Ενδεικτικά κριτήρια αξιολόγησης είναι η τεχνολογική, παραγωγική και εμπορική σπουδαιότητα του έργου, σε σχέση με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, η καινοτομικότητα, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, η πληρότητα και αποτελεσματικότητα της διαδικασίας υλοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ.