Νέο portal για την προώθηση ευρωπαϊκών παραγωγών με θέμα την έρευνα

Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε τη λειτουργία της AthenaWeb. Πρόκειται για την πρώτη διαδικτυακή πύλη του είδους της που δημιουργείται στην Ευρώπη και διαθέτει υπηρεσίες αναζήτησης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων που έχουν ως θέμα την επιστημονική έρευνα. Απευθύνεται, κυρίως, σε επαγγελματίες των οπτικοακουστικών μέσων και φιλοδοξεί να δώσει προστιθέμενη αξία στις ευρωπαϊκές οπτικοακουστικές παραγωγές αυτής της κατηγορίας, μέσω της προώθησής τους στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρόλο που λειτουργεί έως σήμερα πιλοτικά, περιέχει ήδη 30 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος που σχετίζεται με το περιβάλλον και τη βιομηχανική τεχνολογία. Η βάση δεδομένων της πύλης αναμένεται να διαθέτει, έως το ερχόμενο φθινόπωρο, 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος που θα καλύπτει 14 ερευνητικά πεδία. H AthenaWeb περιέχει σειρά καινοτόμων λειτουργιών όπως: υπηρεσία επιστημονικών ειδήσεων, πληροφοριακό υλικό για τα σημαντικότερα επιστημονικά και ερευνητικά ευρωπαϊκά θέματα, forum για την ανάπτυξη συνεργασιών και συμπαραγωγών, κ.ά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου και πληροφόρησης της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Patrick Vittet-Philippe, παρατηρείται έλλειμμα πληροφόρησης όσον αφορά τις ευρωπαϊκές οπτικοακουστικές παραγωγές που έχουν ως θέμα την επιστημονική έρευνα: 'Υπάρχει ένα τεράστιο υλικό που σχετίζεται με την επιστημονική έρευνα, όπως ταινίες, άρθρα και συνεντεύξεις, το οποίο είναι δύσκολο να εντοπιστεί και παραμένει έως σήμερα ανεκμετάλλευτο. Η προσέγγιση της AthenaWeb είναι να ενώσει την επιστημονική κοινότητα της Ευρώπης με τους επαγγελματίες της επιστημονικής πληροφόρησης'.

Επιμέρους στόχοι της AthenaWeb είναι η αύξηση της ενημερότητας του κοινού για ειδήσεις που σχετίζονται με την επιστημονική έρευνα καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα συνδράμουν στη σύσταση δικτύων συνεργασίας μεταξύ των μερών που σχετίζονται με την επικοινωνία της επιστημονικής έρευνας.

Στην παρουσίαση της διαδικτυακής πύλης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Έρευνα και Καινοτομία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Επιστήμη και την Έρευνα κ. Janez Potocnik επισήμανε την αναγκαιότητα της νέας πρωτοβουλίας: 'Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ενημερώνονται για θέματα έρευνας και τεχνολογίας από την τηλεόραση. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουν έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Η AthenaWeb δεν είναι τίποτα άλλο παρά η άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία στο ευρύ κοινό'.

Μάθετε Περισσότερα