Συμμετοχή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Εβδομάδα Επιστήμης & Τεχνολογίας

Οι ερευνητικές δραστηριότητες και τα επιτεύγματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της 'Εβδομάδας Επιστήμης & Τεχνολογίας', που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2005, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Συγκεκριμένα, στο περίπτερο του ΕΙΕ θα παρουσιάζονται οι βασικές δράσεις των ινστιτούτων του, καθώς και οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ενώ θα λειτουργεί έκθεση ελληνικών συλλογών επιστημονικών οργάνων του 19ου-20ού αιώνα.

Επιπλέον, διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ 'Η δική μου Μυτιλήνη 1925 - 1927', Παραγωγή Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών (Πέμπτη 30/06/05, 18.00):

Πρόκειται για μια ιστορική διαδρομή με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, που πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση της ιστορικού-ερευνήτριας του ΙΝΕ/ΕΙΕ Δρα Ευρυδίκης Σιφναίου, σε σκηνοθεσία Aγγελου Κοβότσου. Το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί μοναδικά τεκμήρια που προέρχονται από το αρχείο του επιχειρηματία Μίτσα Κουρτζή στη Λέσβο, με ερασιτεχνικά φιλμάκια που τραβήχτηκαν κατά τη διετία 1925-1927.

Ο φακός εστιάζει στις γειτονιές, το λιμάνι και τα σοκάκια της Μυτιλήνης, προβάλλοντας την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του νησιού με ένα ευρηματικό παιχνίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Μέσα από τα δρώμενα της οικογένειας του Μίτσα Κουρτζή, καταγράφονται επίσης σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της εποχής του Μεσοπολέμου.

- Στρογγυλό Τραπέζι 'Βιοτεχνολογία και Κοινωνία', Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (Τρίτη 05/07/05, 11.00):

Οι συνεχείς και συνταρακτικές επιτυχίες στη βιολογική έρευνα έχουν δώσει μία ιδιαίτερη ώθηση στη βιοτεχνολογία, η οποία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική ανάπτυξη, παράλληλα όμως έχει προκαλέσει προβληματισμό σε σχέση με πολλές από τις εφαρμογές της.

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ (ΙΒΕΒ) έχει εντείνει τις επιστημονικές του δραστηριότητες στο σύγχρονο αυτό τεχνολογικό τομέα. Η έρευνα αποβλέπει τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα βιοηθικής.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται κύκλοι ομιλιών, συμπόσια και ημερίδες. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχουν οι Διευθυντές του ΙΒΕΒ/ΕΙΕ Καθ. Φραγκίσκος Κολίσης, Θεόδωρος Σωτηρούδης, Γεώργιος Σακελλάρης, Αλέξανδρος Πίντζας, ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σκαράκης και ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού 'Αγρόκτημα' (Εφημερίδα 'Ελεύθερος Τύπος'), διευθυντής της ιστοσελίδας Agronews και εκδότης του περιοδικού PROFI, Γιάννης Πανάγος.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ελένη Γραμματικοπούλου, Μαίρη Κοντογιάννη
Τηλ.: 210 7273501, 210 7273516