Τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις νικητές των φετεινών βραβείων EUREKA

15.06.2005

Μια γαλλο-ισπανική και μια αγγλο-ολλανδική ερευνητική συνεργασία βραβεύθηκαν για τη συνεισφορά τους στην αειφόρο ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα με τα φετεινά βραβεία EUREKA. Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUREKA δημιουργήθηκε το 1985 και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της υποστήριξης επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων που συμμετέχουν σε ερευνητικά ευρωπαϊκά έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών.

Τα βραβεία EUREKA Lillehammer και EUREKA Lynx, συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, απονέμονται κάθε χρόνο. Το πρώτο, με το οποίο βραβεύεται ένα ερευνητικό έργο που συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, απονεμήθηκε φέτος στη γαλλική εταιρεία SCPS και στην ιταλική εταιρεία SHS Ceramicas. Οι δύο οργανισμοί κατάφεραν, μέσω της συμμετοχής τους στο ερευνητικό έργο NITIN SCOOTER, να δημιουργήσουν μια ασφαλέστερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον επαναφορτιζόμενη μπαταρία νικελίου-ψευδαργύρου.

Παρόλο που ο συγκεκριμένος τύπος μπαταρίας θεωρήθηκε στην αρχή ως ο αντικαταστάτης των κυψελών νικελίου-καδμίου, δεν κατάφερε να καταστεί ανταγωνιστικός και εμπορικά βιώσιμος εξαιτίας της αδυναμίας επαναφόρτισής του για περισσότερο από είκοσι φορές. Οι ερευνητές των δύο εταιρειών κατάφεραν να ελέγξουν την αστάθεια του ηλεκτροδίου ψευδαργύρου που περιείχε, με αποτέλεσμα να αποκτήσει τη δυνατότητα επαναφόρτισης για περισσότερο από χίλιες φορές.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό επίτευγμα βασίζεται σε έρευνα που διεξήγαγε η SCPS και η οποία, στο πλαίσιο παλαιότερου ερευνητικού έργου (3D STRUCTURES) του EUREKA, κατάφερε να αναπτύξει ένα χαλκώδη αφρό. Η SHS Ceramicas πρόσθεσε στον αφρό σωματίδια μιας νέας μορφής αγώγιμου κεραμικού και σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το ηλεκτρόδιο ψευδαργύρου, προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την ατελή διάταξη των σωματιδίων ψευδαργύρου που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια αγωγιμότητας. Οι εταίροι του έργου βρίσκονται σήμερα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη μεταφορά τεχνολογίας προς τρίτους, αν και θα προτιμούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω τον νέο τύπο μπαταρίας, αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κ. Jacques Doniat.

To βραβείο EUREKA Lynx απονέμεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλης τεχνολογίας, που σχεδιάζουν ή έχουν ήδη εισάγει στην αγορά προϊόντα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικων έργων του ΕUREKA, με άμεσο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών τους. Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στην αγγλική εταιρία τεχνοβλαστό Cavendish Kinetics που εδρεύει στην Ολλανδία και η οποία, σε συνεργασία με άλλους εταίρους από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου MESCI-I, κατάφερε να κάνει οικονομικά βιώσιμη τη παραγωγή διακοπτών νανομετρικής κλίμακας για ηλεκτρονικές συσκευές και υπολογιστές. Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην περαιτέρω μείωση του μεγέθους ηλεκτρονικών συσκευών, όπως π.χ. PDA, φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, κ.α.

Μάθετε Περισσότερα