Η Ευρώπη ενισχύει την ηγετική της θέση στην έρευνα για το ελεύθερο λογισμικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε με 663.000 ευρώ το ερευνητικό έργο FLOSSWorld (free/libre/ open source software: worldwide impact study), μια ειδική υποστηρικτική δράση του προγράμματος 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST)' του 6ου Προγράμματος Πλαισίου. Βασίζεται σε δύο προηγούμενα ερευνητικά έργα της ΕΕ (FLOSS και FLOSSPOLS), που είχαν ως στόχο να εξετάσουν τον τρόπο αλλά και τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιείται το ελεύθερο λογισμικό. Και ενώ τα δύο προγενέστερα έργα εστίασαν την ερευνητική τους δραστηριότητα στον ευρωπαϊκό χώρο, το FLOSSWorld επιδιώκει τη συλλογή στοιχείων που αφορούν την ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.

Στο έργο συμμετέχουν 17 εταίροι από 11 χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Κροατία, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Μαλαισία και Νότια Αφρική) με συντονιστή το MERIT (Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology). Κύριοι στόχοι του είναι η ενίσχυση της ηγετικής θέσης που κατέχει η Ευρώπη στον τομέα του ελεύθερου λογισμικού, αλλά και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον εν λόγω τομέα μέσω της δημιουργίας ενός διεθνοπυς οργανισμού για το ελεύθερο λογισμικό, ο οποίος θα περιλαμβάνει ερευνητές και διαμορφωτές πολιτικών.

Οι εταίροι του έργου, που άρχισε τον περασμένο μήνα, γνωρίζουν ότι ακόμα και διεθνείς πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού μπορούν να ατονήσουν χωρίς την υλοποίηση συγκεκριμένων πρακτικών δράσεων. Προκειμένου να προληφθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ερευνητικές δραστηριότητες του FLOSSWorld έχουν σχεδιασθεί πάνω σε τρία ερευνητικά πεδία, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση και την ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού και σχετίζονται με:

  • την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (π.χ. διερεύνηση των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού που υπάρχουν ανά τον κόσμο) και την ανάπτυξη λογισμικού (π.χ. ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των ερευνητικών έργων από τεχνικής, οργανωτικής και οικονομικής άποψης τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο),
  • τις πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (π.χ. τι είδους πολιτικές εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο όσον αφορά στην υιοθέτηση προτύπων ανοιχτού κώδικα),
  • τη δημιουργία ομάδων εργασίας, που θα αποτελούνται από ερευνητές και διαμορφωτές πολιτικών, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Το πρώτο ερευνητικό έργο FLOSS για το ελεύθερο λογισμικό που χρηματοδοτήθηκε από το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ (FLOSS-US) και την Ιαπωνία (FLOSS-Japan). Οι συντονιστές των δύο ερευνητικών προγραμμάτων (Πανεπιστήμιο του Stanford και Mitsubishi Research αντίστοιχα) αποτελούν υποστηρικτές του FLOSSWorld. Οι υπεύθυνοι του έργου ευελπιστούν να διευρύνουν το φάσμα της ερευνητικής συνεργασίας και εκτός των ορίων της κοινοπραξίας.

Μάθετε Περισσότερα