Μείωση της γραφειοκρατίας προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα ζητούν οι ερευνητές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

30.05.2005

Η πρώτη έρευνα που διεξήχθη έως σήμερα σε επιστήμονες που δουλεύουν σε όλο το φάσμα του ευρωπαϊκού βιομηχανικού τομέα αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προβλέπει ότι θα υπάρξει ελάχιστη μεταβολή ή ακόμα και μικρή μείωση στο ύψος των χρημάτων που θα επενδύσουν τα επόμενα πέντε χρόνια για έρευνα και ανάπτυξη οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Το παραπάνω στοιχείο αποτελεί ένα απο τα αποτελέσματα της έρευνας με τον τίτλο 'European Research Area' που διεξήγαγε ο πανευρωπαϊκός οργανισμός Euroscience και είχε ως στόχο να κατανοηθούν τα κίνητρα και οι συνθήκες απασχόλησης των ερευνητών που εργάζονται στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς και να συγκεντρωθούν ιδέες και προτάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα προσδιόρισαν τους δύο κύριους παράγοντες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της βιομηχανικής έρευνας: τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση νέων και ταλαντούχων στελεχών μέσω της δημιουργίας ελκυστικών θέσεων απασχόλησης. Από την άλλη πλευρά, ανέφεραν τη χαμηλή αποδοχή που έχουν οι νέες τεχνολογίες στο ευρύ κοινό ως το σημαντικότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι υποεκπροσωπούνται στα πολιτικά όργανα (κοινοβούλια και υπουργεία), ενώ εμφανίζονται να μην διαθέτουν ισχυρό λόμπι. Παρόλα αυτά, περισσότερο από το 70% δηλώνει ότι θα ήθελε να συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή έρευνα. Όσον αφορά στα κίνητρα και τις συνθήκες εργασίας του ερευνητικού προσωπικού στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα μετακίνησης, το 70% θα προτιμούσε να εγκατασταθεί στο εξωτερικό παρά σε μια άλλη περιοχή της ίδιας χώρας (66%). Ως οι πιο δημοφιλείς περιοχές εμφανίζονται, η ΕΕ15, η Ελβετία και η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα εμφανίζεται πρόθυμη να εργαστεί σε μια επιχείρηση που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης αλλά αρκετά διστακτική όσον αφορά στη δημιουργία μια προσωπικής επιχείρησης λόγω του υψηλού χρηματοικονομικού κινδύνου που ελοχεύει μια τέτοια ενέργεια και λόγω της έλλειψης διοικητικών ικανοτήτων.

Τέλος, το 80% περίπου των βιομηχανικών ερευνητών πιστεύει ότι η γνώση μια ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη στη δουλειά τους και θεωρεί την προσωπική επαφή με ερευνητές του δημόσιου τομέα, που προέρχονται κυρίως απο πανεπιστήμια, ως σημαντικό πλεονέκτημα για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις που εργάζονται.

Μάθετε Περισσότερα

  • Subdocument