Πρωτοβουλία για διεθνείς συνεργασίες και τοπικά δίκτυα στο χώρο των βιβλιοθηκών

Mια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας και τη δικτύωση των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών πραγματοποιείται αυτή την περίοδο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για το πρόγραμμα 'Δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες- Διεθνείς συνεργασίες και τοπικά δίκτυα', το οποίο υλοποιείται από την 'Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών', μια ομάδα ελληνικών και διεθνών οργανισμών που συγκροτήθηκε για να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της Ελλάδας.

Στην ομάδα συμμετέχουν οι φορείς: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκoνόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Instituto Cervantes, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, IRC U.S. Embassy, Athens.

H προσέλκυση νέων χρηστών, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών αλλά και η αξιολόγηση των προσφερομένων υπηρεσιών απασχολούν βιβλιοθήκες και βιβλιοθηκονόμους σε όλες τις χώρες. Το κλειδί για την αποτελεσματική επίλυση των τοπικών προβλημάτων φαίνεται να είναι η διεθνής ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα 'Δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες- Διεθνείς συνεργασίες και τοπικά δίκτυα' είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατάρτιση των βιβλιοθηκονόμων, καθώς αποσκοπεί στη μετάδοση διεθνών εμπειριών σε Έλληνες βιβλιοθηκονόμους μέσω μια σειράς εργαστηρίων με ξένους επιστήμονες, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας και την ενίσχυση της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών σε διεθνές επίπεδο, κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι: η μετεκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων και η ενδυνάμωση των τοπικών δικτύων συνεργασίας.

Οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα επέλεξαν θέματα ουσιαστικής σημασίας για τη λειτουργία και εξέλιξή τους. Η Οργανωτική Επιτροπή μεσολαβεί για την πρόσκληση ειδικών από άλλες χώρες, και οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη των ξένων μορφωτικών-πολιτιστικών ιδρυμάτων την τοπική διοργάνωση των εργαστηρίων. Στα εργαστήρια έχουν δυνατότητα συμμετοχής μόνο οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της περιοχής. Αντίθετα, τις ομιλίες μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο και μια διάλεξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και ακολουθούν: η διάλεξη 'Νέες υπηρεσίες - πρωτοποριακές ιδέες: γαλλογερμανική συνεργασία στο χώρο των βιβλιοθηκών' (Αθήνα, 16 Μαϊου 2005), το εργαστήριο 'Η Θυρίδα της Γνώσης: η εξατομικευμένη βιβλιοθήκη σπίτι σας' (Βέροια, 17 Μαϊου 2005) και το εργαστήριο 'Η πληροφορία στην επαρχία και την κοινότητα. Υπηρεσίες και ανάπτυξη της εργασίας σε δίκτυο βιβλιοθηκών' (Σπάρτη, 3 Ιουνίου 2005).

Το πλήρες πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων/σεμιναρίων τα οποία πραγματοποιούνται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2005 δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα http://www.goethe.de/ins/gr/prj/inp/pgr/elindex.htm