60 χρόνια θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διοργανώνει στις 18 - 19 Μαΐου 2005 εορταστικές εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκθέσεις και ξεναγήσεις του κοινού και των μαθητών. Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Ανάβυσσο (46,7 χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών Σουνίου), οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά το έργο των ερευνητών και τη γοητεία των επιστημών της θάλασσας.

Η πρωτοβουλία του ΕΛΚΕΘΕ, κρατικού φορέα για τη θαλάσσια έρευνα που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Ανοιχτή γραμμή με τον υδάτινο κόσμο» που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το ελληνικό δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσημη εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, Καθηγητής Γ. Χρόνης, θα αναφερθεί στη μακρόχρονη πορεία του Κέντρου, από την κατασκευή του πρώτου υδροβιολογικού σταθμού της Ακαδημίας Αθηνών μέχρι τη σημερινή λειτουργία του. Επίσης, θα απονεμηθούν διακρίσεις για τις καλύτερες μαθητικές και σπουδαστικές εργασίες με θέμα το υδάτινο περιβάλλον.

Καθ' όλη τη διάρκεια του εορταστικού διημέρου, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις του κοινού και ενημερωτικές προβολές. Επίσης, θα λειτουργεί χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, έκθεση βιβλίου για το νερό και το υδάτινο περιβάλλον, έκθεση έργων ζωγραφικής των μαθητών των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πακέτο του ΕΛΚΕΘΕ που διανέμεται στα σχολεία.

Στο πλαίσιο του έργου «Ανοιχτή γραμμή με τον υδάτινο κόσμο», η Μονάδα Εκπαίδευσης του ΕΛΚΕΘΕ ήρθε σε επαφή με περισσότερους από 2.000 μαθητές και φοιτητές από όλη την χώρα. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου αποτελούν την τρίτη ενότητα του προγράμματος και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρες επισκέψεων: 09:30 - 16:00.