Εθνικό Φόρουμ για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για την κατασκευή

15.04.2005

Το Εθνικό Φόρουμ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή (European Construction Technology Platform-ECTP) συγκροτήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της HELECO 2005. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα για την Κατασκευή, καθώς και η διαμόρφωση των ερευνητικών και τεχνολογικών προτεραιοτήτων του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου.

Το Εθνικό Φόρουμ αναμένεται να καταλήξει μέχρι τις αρχές Ιουλίου, στο Όραμα για την Έρευνα και την Τεχνολογία στην Κατασκευή και στη Στρατηγική Επίτευξής του στην Ελλάδα, με τελικό στόχο τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα το Σεπτέμβριο του 2005.Προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ECTP, μέσω ενεργειών που προωθεί και συντονίζει το ΤΕΕ, είναι η συγκρότηση και λειτουργία της Ελληνικής Πλατφόρμας Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κατασκευή.

Η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα στοχεύει να δραστηριοποιηθεί σε όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας, δίνοντας έμφαση στην αειφόρο κατασκευή και την πολιτιστική κληρονομιά. Προσδοκώμενα αποτελέσματα από τη δημιουργία της Ελληνικής Πλατφόρμας είναι, μεταξύ άλλων, η σύνταξη του ελληνικού οράματος για την τεχνολογία στην κατασκευή σε εθνικό επίπεδο, όπου θα αντικατοπτρίζονται όλες οι τυχόν ερευνητικές και τεχνολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας όπου απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, καθώς και η σύνταξη της στρατηγικής ερευνητικής ατζέντας, όπου θα καταγράφεται ο τρόπος και το χρονικό πλαίσιο της συνολικής υλοποίησης του οράματος έως το 2030.

Στόχος της ECTP είναι η κινητοποίηση και η ενημέρωση όλων των απασχολουμένων με την κατασκευή φορέων (βιομηχανία-κατασκευαστικός κλάδος, πανεπιστήμια, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, οργανισμοί, ιδιώτες), καθώς και όλων των εμπλεκομένων για την έρευνα και την τεχνολογία, προκειμένου να δημιουργηθεί μία κοινή προσέγγιση στον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα και αναπτύσσεται η τεχνολογία στον εν λόγω οικονομικό κλάδο.

Προκειμένου ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια, θέτοντας τις δικές του προτεραιότητες και προοπτικές, το ΤΕΕ καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς (μελετών, κατασκευών, περιβαλλοντικού σχεδιασμού και έργων, βιομηχανικής παραγωγής / δομικών υλικών, έρευνας και τεχνολογίας, σχεδιαμού/διαχείρισης/λειτουργίας) να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην εν λόγω Τεχνολογική Πλατφόρμα. Διευκρινίζεται ότι κάθε φορέας μπορεί να ορίσει ένα άτομο ως εκπρόσωπό του στην Ελληνική Πλατφόρμα Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κατασκευή. Καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή νέων μελών στο Εθνικό Φόρουμ ορίστηκε η 10η Ιουνίου 2005.