Ιρλανδοί επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο κατά του καρκίνου

Ομάδα Ιρλανδών επιστημόνων από το νοσοκομείο St James και το Κολλέγιο Trinity στο Δουβλίνο αναπτύσσουν ένα νέο φάρμακο που έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα δίχως να βλάπτει τα υγιή. Οι ερευνητές αυτή τη χρονική περίοδο διεξάγουν δοκιμές για μια πρωτότυπη θεραπεία που μπορεί να θεραπεύσει τη λευχαιμία, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Εάν οι δοκιμές αποβούν επιτυχείς, το νέο φάρμακο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου.

«Οι δοκιμές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά τα έως τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ευοίωνα»» αναφέρει ο υπεύθυνος των ερευνών, καθηγητής Mark Lawler από το νοσοκομείο St James. «Θα πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά στη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα είναι ότι το φάρμακο στοχεύει σε συγκεκριμένες «οδούς» και σταματάει την ανάπτυξη των κυττάρων της λευχαιμίας, τα οποία ουσιαστικά οδηγούνται στον θάνατο. Αυτό που είναι συναρπαστικό από ερευνητικής πλευράς είναι το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων» προσθέτει ο ίδιος.

Το φάρμακο όταν χορηγείται για πρώτη φορά, έχει την ιδιότητα να επηρεάζει όλα τα κύτταρα. Όταν όμως η θεραπεία διακοπεί, τα υγιή κύτταρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται, σε αντίθεση με τα καρκινικά κύτταρα που αρχίζουν να νεκρώνονται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το νέο φάρμακο, το οποίο βασίζεται σε μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων, έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την ανάπτυξης αντίστασης από τα καρκινικά κύτταρα στη χημειοθεραπεία, φαινόμενο που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά στη θεραπεία του καρκίνου.

Η πρωτεΐνη που περιέχει το φάρμακο ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του King's College στο Λονδίνο, οι οποίοι ζήτησαν από την ιρλανδική ερευνητική ομάδα να ερευνήσει τις πιθανές επιδράσεις της στα καρκινικά κύτταρα. Και ενώ οι επιστήμονες του Κολλεγίου Trinity ερεύνησαν την επίδραση της πρωτεΐνης στα κύτταρα της λευχαιμίας, οι Aγγλοι επιστήμονες ερεύνησαν την αποτελεσματικότητά της κατά των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια: η πρωτεΐνη κατάφερε να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.