Διεθνές Βραβείο Επιστημονικής Αριστείας ΙΤΕ στη μνήμη του Στέλιου Ορφανουδάκη

Την καθιέρωση Διεθνούς Βραβείου Επιστημονικής Αριστείας ανακοίνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για να τιμήσει τον Πρόεδρό του, Στέλιο Ορφανουδάκη, που 'έφυγε' πρόωρα στις 18 Μαρτίου 2005, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο Στέλιος Ορφανουδάκης υπήρξε πρωτοπόρος στην έρευνα και την ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με διεθνή ακαδημαϊκή και επιστημονική προσφορά σε τομείς όπως η υπολογιστική και γνωσιακή όραση, η ρομποτική, η ιατρική πληροφορική, η ιατρική διαγνωστική απεικόνιση, η ανάλυση και ευφυής διαχείριση εικόνων.

Ο Στέλιος Ορφανουδάκης γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1948 στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Dartmouth και ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από όπου αποφοίτησε με τις υψηλότερες διακρίσεις. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή και ερευνητική του σταδιοδρομία ως καθηγητής στα τμήματα Ακτινολογίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Yale, ενώ υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Τμήματος Διαγνωστικής Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 επέστρεψε στην Ελλάδα, ως Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ένα από τους θεμελιωτές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Ανάμεσα στα επιτεύγματά του είναι η θεμελίωση του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής και Τηλεματικών Εφαρμογών στην Υγεία, η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας HYGEIAnet και η ανάπτυξη του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε επίσης η FORTHnet ΑΕ, εταιρεία τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου, που έχει σήμερα μια σημαντική θέση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και του Internet στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο Στέλιος Ορφανουδάκης ξεκίνησε το ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Πληροφορικής στη Βιοϊατρική Πληροφορική, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Προώθησε την ενεργό συμμετοχή του ΙΤΕ σε πολλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Ευρωπαϊκή Ερευνητική Κοινοπραξία για την Πληροφορική και τα Μαθηματικά (ERCIM), της οποίας διετέλεσε πρόεδρος το έτος 2004, και η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού (W3C). Διατέλεσε ενεργό μέλος, μεταξύ άλλων, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Τον Ιανουάριο του 2004 εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ.

Μάθετε Περισσότερα